You are currently viewing Cara Menjimat Baja Dalam Penanaman Kelapa

Cara Menjimat Baja Dalam Penanaman Kelapa

- - iklan - -

Satu kajian selama 10 tahun di Filipina ke atas tanaman kelapa menunjukkan bahawa pokok kelapa boleh dikecualikan daripada pemberian baja pada setiap 3 tahun dan hasil buah tetap setanding dengan pokok yang diberikan baja setiap tahun. Penemuan ini akan menjimat kos pembajaan para penanam kelapa sebanyak 31%. Statistik kajian itu diturunkan seperti di bawah :

Rekomendasi di atas adalah berdasarkan pandangan bahawa pembajaan pada 2 tahun pertama sudah mengandungi nutrien secukupnya untuk menampung keperluan pokok kelapa pada tahun ke-3 dengan syarat tanah penanaman itu mesti mempunyai tahap fosforus, magnesium, kalsium serta pelbagai nutrien surih (misalnya boron, zink, kurprum, molibdenum dan besi) yang mencukupi kerana dalam rekomendasi tersebut memang tidak dimasukkan fosforus dan sebarang nutrien surih tersebut.

Di bawah ini diturunkan rekomendasi pembajaan yang mengecualikan pembajaan pada setiap tahun ke-3 seperti berikut:

Sumber maklumat :

Philippins Coconut Authority, “Optimizing benefits from fertilization of bearing coconut by skipping annual fertilizer application every 3 years”, Agronomy and Soils Division, Davao Research Center.

Hantar blog ini kepada :