You are currently viewing “Cuaca Baru-Baru Ini Baik Dan Ubi Keledek Melimpah Ruah”

“Cuaca Baru-Baru Ini Baik Dan Ubi Keledek Melimpah Ruah”

- - iklan - -

Ubi keledek ditanam di seluruh Vietnam, dari utara negara hingga ke selatan. Tanaman ini sangat mudah menyesuaikan diri dengan jenis dan keadaan tanah yang berbeza.

“Ubi keledek boleh tumbuh dalam pelbagai jenis tanah yang berbeza kerana kebolehsuaiannya. Cuaca panas dan kering sangat sesuai untuk menanam ubi. Penyiraman yang mencukupi juga merupakan syarat penting untuk tanaman ubi untuk berkembang,” jelas Ly Nguyen, Eksekutif Jualan di Van Xuan Agri.

“Cuaca baru-baru ini baik dan ubi keledek melimpah ruah, hujan lebat sepanjang Mei jadi kami tidak mengalami kemarau seperti tahun-tahun lain. Ubi keledek tumbuh sepanjang tahun, tetapi kali ini ia paling murah.”

 

Terdapat 4 jenis biasa berdasarkan warna: putih, ungu, oren dan kuning. Walau bagaimanapun, keledek kuning adalah yang paling biasa untuk dieksport keluar dari Vietnam.

“Van Xuan Agri mengeksport ubi keledek ke China, yang sering mengimport ubi keledek mentah manakala beberapa negara Asia dan Eropah lain seperti Korea, Jepun, Belanda, Amerika Syarikat, dan lain-lain mengimport ubi keledek kukus sejuk beku.”

 

Sumber maklumat :

Fresh Plaza.com, 7/6/2024

Hantar blog ini kepada :