You are currently viewing Import Minyak Bunga Matahari India Mencecah Paras Kedua Tertinggi Dan Mungkin Menghalang Kenaikan Harga Minyak Sawit

Import Minyak Bunga Matahari India Mencecah Paras Kedua Tertinggi Dan Mungkin Menghalang Kenaikan Harga Minyak Sawit

MUMBAI (2 April): Import minyak bunga matahari India meningkat sebanyak 51% pada Mac berbanding bulan sebelumnya dan mencapai paras kedua tertinggi dalam rekod, kerana harganya yang lebih rendah mendorong penapisan meningkatkan pembelian mereka, sambil mengurangkan pembelian minyak sawit saingan, lima peniaga memberitahu Reuters .

Pembelian minyak sawit yang lebih rendah oleh India, pengimport minyak sayuran terbesar dunia, boleh menghadkan persaingan dalam penanda aras niaga hadapan minyak sawit Malaysia yang didagangkan hampir tertinggi dalam setahun.

Pembelian minyak bunga matahari yang lebih tinggi akan membantu mengurangkan inventori minyak bunga matahari di rantau Laut Hitam.

Import minyak bunga matahari Mac melonjak 51% bulan ke bulan kepada 448,000 tan metrik, kedua tertinggi dalam rekod, menurut anggaran daripada peniaga.

Import minyak sawit turun 3.3 peratus kepada 481,000 tan, terendah sejak Mei 2023, kata mereka.

“Import minyak bunga matahari meningkat menggantikan minyak sawit. Isu pengeluaran menyebabkan harga minyak sawit kekal kukuh, mendorong pembeli beralih kepada minyak bunga matahari,” kata Sandeep Bajoria, Ketua Pegawai Eksekutif Sunvin Group, pembrokeran minyak sayuran.

Import minyak sawit mentah (MSM) ditawarkan pada kira-kira AS$1,020 satu tan metrik, termasuk kos, insurans dan pengangkutan (CIF) di India untuk penghantaran Mei, manakala minyak soya ditawarkan sekitar AS$1,000 satu tan dan minyak bunga matahari pada AS$960 satu tan , kata peniaga.

Minyak sawit biasanya berdagang pada harga diskaun untuk menandingi minyak soya dan minyak bunga matahari, tetapi pengeluaran yang jatuh telah menaikkan harganya sehingga melebihi minyak saingan, yang bekalannya melimpah.

Harga minyak bunga matahari sangat kompetitif, yang akan memastikan import lebih tinggi malahan pada bulan April dan Mei, Rajesh Patel, rakan kongsi pengurusan di peniaga minyak makan dan broker GGN Research, berkata.

Import minyak bunga matahari dan soya yang lebih tinggi meningkatkan jumlah import minyak makan India pada Mac ke paras tertinggi dalam enam bulan pada 1.149 juta tan, meningkat 18.7% daripada sebulan sebelumnya, kata peniaga.

India membeli minyak sawit terutamanya dari Indonesia, Malaysia dan Thailand, manakala ia mengimport minyak soya dan bunga matahari dari Argentina, Brazil, Rusia dan Ukraine.

Sumber maklumat :

The Edge Malaysia

Hantar blog ini kepada :