You are currently viewing Musim Durian Akan Datang Dinanti-nantikan

Musim Durian Akan Datang Dinanti-nantikan

GEORGE TOWN 23/3/2024 : Durian Balik Pulau yang popular, terutama varieti Musang King, bakal kembali ke pentas antarabangsa tahun ini, terutamanya ke China dan Hong Kong. Pemilik Orchard Eric Yeap berkata walaupun masih musim berbunga, dia telah menerima tempahan dan pertanyaan dari Hong Kong.

“Kira-kira 25% hingga 30% daripada jumlah tuaian saya akan dieksport.

“Durian segar itu akan dibungkus dalam kotak bertebat, dan dihantar pada hari yang sama,” katanya. Yeap berkata durian itu, seperti varieti Musang King, akan dijual antara RM85 dan RM95 sekilogram di Hong Kong, berbanding antara RM50 dan RM60 sekilogram di tempatan.

“Walaupun harga naik hampir 50%, terdapat lebih banyak kerja dan risiko yang terlibat semasa proses pengangkutan apabila durian dieksport.

“Sekiranya durian itu rosak, kita perlu bertanggungjawab kepada pelanggan kita, sama ada di kedai atau pelanggan persendirian,” katanya.

Yeap berkata ejen pelancongan juga telah mula membuat pertanyaan untuk merancang perjalanan supaya pengunjung boleh merasai durian Balik Pulau.

“Musim ini dijangka bermula pada Mei dan berakhir pada Ogos.

“Pokok durian masih berbunga, jadi mungkin ada sedikit kelewatan tahun ini. “Saya menasihatkan penggemar durian untuk makan buah-buahan di sini, kerana ia akan memberikan mereka pengalaman yang sihat dan banyak pilihan,” kata Yeap, yang memiliki Kebun 8321. Pemilik kebun durian Bao Sheng, Chang Zhi Vooi, 30, berkata musim durian akan bermula sedikit lewat berikutan cuaca panas yang berterusan.

Nasib baik, Chang, yang merupakan petani generasi ketiga, berkata kelewatan itu juga bermakna musim yang lebih panjang tahun ini.

“Suhu yang panas telah menyebabkan proses berbunga yang lebih perlahan.

“Disebabkan ini, musim yang biasanya bermula pada awal Mei, kini akan bermula pada penghujung Mei.

“Disebabkan proses pembungaan yang lebih perlahan, kami menjangkakan musim ini akan bertahan sehingga akhir Julai atau Ogos sekurang-kurangnya,” katanya.

Menawarkan kira-kira 20 jenis durian daripada lebih 200 pokok di kebunnya, Chang berkata kebanyakan penggemar durian pada masa kini lebih memilih.

“Mereka tidak lagi hanya memilih berdasarkan jenis dan varieti. Kini, mereka terlebih dahulu akan bertanya tentang sejarah, proses penuaian dan kualiti setiap buah tertentu sebelum mereka memutuskan untuk mencubanya.

“Di sini, kami menawarkan sesi khas untuk mendidik pelanggan kami tentang varieti durian,” katanya. Chang berkata dia tidak dapat mengeksport duriannya kerana kebunnya tidak cukup besar untuk mengeluarkan kuantiti untuk pelanggan antarabangsa.

“Oleh itu, kami lebih suka pelanggan kami datang ke sini dan memakannya segar di kebun,” katanya.

Durian segar Malaysia dijangka membuat penampilan sulung mereka di China tahun ini, memberikan peluang perniagaan baharu yang menarik untuk petani durian tempatan. Timbalan Menteri Pertanian dan Keselamatan Makanan ketika itu Chan Foong Hin berkata bahawa eksport durian segar ke China dijangka bertepatan dengan ulang tahun ke-50 hubungan diplomatik Malaysia-China pada 31 Mei.

Pada tahun 2018, protokol eksport baru bagi durian beku keseluruhan telah ditandatangani, mengukuhkan kepentingan Malaysia sebagai rakan dagangan utama untuk China.

Tahun lepas, Malaysia mengeluarkan 455,458 tan metrik durian, 10% daripadanya dihantar ke China, Hong Kong dan Singapura.

Malaysia telah mengeksport produk durian sejuk beku ke China sejak 2011 dan durian sejuk beku sejak Mei 2019.

Sumber maklumat :

The Star

Hantar blog ini kepada :