You are currently viewing Pencincang Kulit Durian Untuk Pengkomposan Sisa Bio yang Cekap

Pencincang Kulit Durian Untuk Pengkomposan Sisa Bio yang Cekap

 

No Paten : PI 2021006005

Kulit durian akan dibuang selepas isi durian dimakan. Salah satu kebimbangan utama yang timbul daripada pengambilan durian yang banyak ialah pengurusan kulit dan sisa durian. Buah durian terdiri daripada kulit (50–60%) dan biji (15–20%), menunjukkan bahawa ia mengandungi sebahagian besar sisa bio (sehingga 80% daripada jumlah jisimnya). Membuang kulit durian ke dalam sampah menyebabkan pencemaran alam sekitar kerana ia memerlukan kawasan pelupusan yang besar terutama di tapak pelupusan sampah.

Memandangkan ruang tapak pelupusan adalah terhad pada masa kini, pelupusan durian di tapak pelupusan untuk mereput harus dielakkan. Pelupusan kulit durian secara haram akan didakwa mengikut Seksyen 71 (1) Akta Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam 2007 (Akta 627) yang boleh dihukum denda maksimum RM100,000 atau penjara tidak melebihi lima tahun atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Apabila tiba musim durian, kulit durian dibuang begitu sahaja di tempat pembuangan sampah atau dibuang secara haram. Ini mengakibatkan longgokan kulit durian yang akan mengeluarkan bau busuk, menjadi tempat pembiakan nyamuk dan tikus serta menarik lalat. Ia akan menyebabkan pencemaran alam sekitar dan membahayakan kesihatan penduduk setempat. Kulit durian didatangkan dalam pelbagai saiz bergantung kepada varieti.

Variasi saiz menyebabkan ia mengambil banyak ruang dalam tong sampah atau tapak pelupusan sampah. Malah kulit durian mengambil masa yang lama untuk mereput kerana kandungan selulosa yang tinggi. Semakin lama kulit durian dibiarkan, semakin anjal kulit durian dan semakin sukar untuk diproses. Kulit durian dengan duri tajam terdapat dalam pelbagai saiz bergantung kepada varieti. Ada yang nipis, tebal, malah bersaiz lebih panjang dan ada yang agak bulat atau bujur.

Struktur kompleks kulit durian yang terdiri daripada selulosa, hemiselulosa, dan lignin menjadikannya sukar untuk diproses lebih lanjut. Mesin pencincang kulit durian berbilang bilah ( M’SReD ) telah dibangunkan untuk mengurangkan saiz kulit durian. Mesin ini telah dibangunkan untuk memecah dan melonggarkan struktur selulosa.  Kulit durian bersaiz kecil mudah dikompos, dikeringkan, dan boleh diproses menjadi produk lain yang bernilai tinggi.

Kulit durian adalah sumber semulajadi selulosa dan mempunyai nilai yang berpotensi untuk menjadi pembungkusan biodegradasi. Dengan adanya mesin ini, ia dapat membantu penanam, penjual, dan pengusaha buah durian dalam menguruskan sisa durian. Mengurangkan saiz kulit durian menjadi lebih mudah dan menjimatkan tenaga dan masa. Mesin ini juga mudah alih serta mudah diangkut ke mana-mana.

Pencipta

Penyelidik 

Prof. Ts. Dr. Rosnah Shamsudin
Faculty of Engineering
rosnahs@upm.edu.my

Hantar blog ini kepada :