You are currently viewing Kerajaan Berhasrat Menambah Graduan Pertanian Untuk Memperkukuhkan Sektor Pertanian Negara

Kerajaan Berhasrat Menambah Graduan Pertanian Untuk Memperkukuhkan Sektor Pertanian Negara

- - iklan - -

SERDANG 2/3/2024 : Kerajaan berhasrat memperkasakan program Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) dalam sektor pertanian, dengan menambah bilangan graduan, bagi menjamin keselamatan makanan negara. Menteri Pertanian dan Keterjemainan Makanan Malaysia Datuk Seri Mohamad Sabu berkata pada masa ini dianggarkan hanya terdapat 600 graduan dalam sektor itu setiap tahun.

Beliau menegaskan kementeriannya bertujuan bukan sahaja menarik lebih ramai pelajar melanjutkan pelajaran dalam bidang pertanian tetapi juga menggalak graduan daripada pelbagai disiplin untuk menyumbang secara aktif kepada sektor itu.

“Kami tidak beroperasi secara persendirian. Kami telah berbincang dengan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, yang juga Pengerusi Jawatankuasa Majlis TVET Kebangsaan, mengenai langkah-langkah menggalak penyertaan dan melahirkan lebih ramai graduan dalam bidang ini.

“Namun, kita akui ramai anak muda kini lebih berminat terhadap sektor  ekonomi kerana pendapatan lebih cepat. Tetapi ini adalah sebahagian daripada usaha untuk mengekalkan industri pertanian dan makanan di Malaysia,” katanya kepada pemberita selepas perasmian Ekspo Pakar Pertanian di Taman Ekspo Agro Malaysia Serdang (MAEPS) hari ini.

Mengulas lanjut mengenai fokus kementerian pada tahun ini, Mohamad menegaskan empat pembangunan perindustrian yang perlu diberi keutamaan ialah beras dan padi; ayam, itik, telur; bawang merah, dan nanas.

Bagi inisiatif gelombang padi yang dilancarkan tahun ini, sasarannya ialah meningkatkan tahap sara diri beras negara kepada sekurang-kurangnya 80 peratus bagi mengurangkan kebergantungan kepada eksport dalam tempoh 10 tahun akan datang.

Beliau seterusnya menyatakan bahawa penanaman padi “bukit” dan “huma” di Sabah dan Sarawak akan dipertingkatkan melalui peruntukan dana untuk memastikan bekalan input pertanian yang stabil.

Mohamad juga menyebut bahawa kementerian akan bekerjasama dengan Iran dalam penyelidikan dan pertukaran teknologi pembiakan ayam Arian, yang mempunyai potensi menjanjikan dalam menangani permintaan pasaran.

Ekspo Pakar Pertanian Ke-2 berlangsung selama tiga hari, bermula pada 1 Mac, berfungsi sebagai platform untuk kelestarian keseluruhan ekosistem bekalan makanan dan mempamerkan inovasi, amalan dan teknologi dalam sektor pertanian. 

Sumber maklumat :

The Sun

Hantar blog ini kepada :