You are currently viewing Kementerian mempertimbangkan ‘paten’ antarabangsa untuk Musang King

Kementerian mempertimbangkan ‘paten’ antarabangsa untuk Musang King

  • Post category:Artikel

27/6/2024 : Media NST melaporkan bahawa Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan sedang mempertimbangkan untuk mempatenkan varieti durian Musang King di peringkat antarabangsa supaya ia dikenali dan diiktiraf sebagai produk pertanian Malaysia.

Menteri Datuk Seri Mohamad Sabu berkata langkah itu perlu memandangkan Musang King semakin popular di peringkat antarabangsa, khususnya di China.

“Jabatan Pertanian dan unit perdagangan antarabangsanya akan memulakan langkah untuk mematenkan raja buah ini.

“Kepelbagaian itu mesti diiktiraf sebagai produk Malaysia kerana ia semakin popular, khususnya di China,” katanya pada sidang media selepas menyampaikan bantuan tunai kepada 2,546 pesawah di bawah Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (Mada) yang terjejas akibat banjir pada Ogos dan September. tahun lepas.

Produk antarabangsa lain yang mempunyai perlindungan paten yang terikat dengan asal tempatnya termasuk wain champagne (yang mesti dihasilkan di kawasan tertentu di Perancis) dan daging lembu Kobe (yang mesti dihasilkan daripada baka lembu tertentu yang diternak di kawasan tertentu di Jepun).

Mohamad berkata, eksport durian Malaysia dikendalikan oleh pemain industri tetapi kementerian menyelia pematuhan kualiti.

“Kami menyelia jaminan kualiti untuk memastikan durian kami dihantar segar,” katanya.

Minggu lalu, Malaysia dan China menandatangani memorandum persefahaman (MoU) untuk membenarkan durian segar Malaysia dieksport ke China.

Pes atau isi durian Malaysia dibenarkan masuk ke China pada 2011, dan durian beku dibenarkan pada 2018.

Kementerian itu berkata MoU itu akan merancakkan industri durian dan mewujudkan peluang kepada lebih 63,000 pengusaha durian di seluruh negara.

Malaysia mengeksport durian bernilai RM1.14 bilion pada 2022.

Menurut kementerian itu, China merupakan pasaran eksport utama durian Malaysia, dengan nilai eksport RM887 juta pada 2022.

 

Hantar blog ini kepada :