You are currently viewing 30% Daripada Pokok Kelapa Hainan Tidak Berbuah Dan 2 Bilion Kelapa Perlu Diimport Setiap Tahun

30% Daripada Pokok Kelapa Hainan Tidak Berbuah Dan 2 Bilion Kelapa Perlu Diimport Setiap Tahun

- - iklan - -

1/7/2019 : Media melaporkan Pulau Hainan di China dipanggil Pulau Kelapa kerana ia merupakan tanaman ekonomi tropika utama di Hainan, dan seluruh bahagiannya penuh dengan kegunaan. Bagaimanapun, pemberita hari ini mendapat tahu daripada Mesyuarat Tahunan Ketiga Projek Pembasmian Kemiskinan Kawasan Kelapa bahawa lebih 30% pokok kelapa matang di wilayah itu tidak berbuah. Lebih 2 bilion biji kelapa perlu diimport dari luar negara setiap tahun untuk memenuhi penggunaan pasaran dan pemprosesan oleh perusahaan di wilayah itu.

Menurut laporan, Hainan adalah kawasan pengeluaran kelapa utama di China. Keluasan tanaman kelapa di wilayah ini adalah 649,000 ekar, dan jumlah keluaran tahunan adalah 240 juta biji kelapa. Namun, permintaan tahunan wilayah itu adalah setinggi 2.6 bilion biji kelapa. Pada mesyuarat tahunan itu, Institut Penyelidikan Kelapa Akademi Sains Pertanian Tropika China mengumumkan bahawa satu pertiga daripada pokok kelapa matang di wilayah itu tidak berbuah, dan satu pertiga lagi mempunyai hasil yang rendah sepanjang tahun, justeru hasil rendah dan pokok kelapa tidak produktif menyumbang lebih daripada separuh. Di samping itu, pengeluaran tahunan pokok kelapa tunggal hanya 18 biji, kurang daripada separuh daripada purata keluaran Filipina sebanyak 40 biji sepokok.

Pengarah Ma Institut Penyelidikan Kelapa Akademi Sains Pertanian Tropika China berkata terdapat tiga sebab utama hasil kelapa yang agak rendah di Hainan. Pertama ialah varietinya agak kurang baik, kedua ialah kualiti anak benih agak lemah, dan yang ketiga ialah pengurusan saintifik tidak ada. Beliau menganalisis bahawa varieti pokok kelapa yang kini ditanam di Hainan kebanyakannya adalah spesies tempatan, dengan pokok tinggi dan tempoh tiada pengeluaran yang panjang. Selepas pengeluaran, hasil hanya satu pertiga daripada kelapa kerdil dan hibrid, dan pendapatan petani kelapa tidak tinggi. Terutama dari segi pemprosesan kelapa, walaupun wilayah ini mempunyai lebih daripada 300 kilang pemprosesan kelapa, kecuali minuman jus kelapa yang mempunyai spesifikasi pengeluaran dan kandungan teknologi tertentu, syarikat Hainan hanya boleh membuat karbon aktif kelapa, yang digunakan secara meluas untuk tujuan awam dan ketenteraan.

Pada mesyuarat itu, pakar dari kawasan pengeluar utama kelapa asing menegaskan bahawa selain produk pemprosesan utama seperti sabut kelapa dan produk isi kelapa, Hainan kurang produk berteknologi tinggi seperti produk minyak kelapa.

Hantar blog ini kepada :