You are currently viewing Kegemaran Besar Terhadap Durian!

Kegemaran Besar Terhadap Durian!

- - iklan - -

13/6/2024 : Dalam laporan media, durian, yang pernah dianggap sebagai buah niche kerana harganya yang tinggi dan ketersediaan terhad, secara beransur-ansur memasuki pasaran arus perdana di China, berikutan kuasa beli pengguna yang semakin meningkat dan peningkatan kemampuan membeli buah tropika itu.

Menyedari potensi besar pasaran China, negara-negara Asia Tenggara giat meningkatkan pengeluaran durian untuk memenuhi permintaan yang meningkat dari China.

Selain itu, kereta api China-Laos telah meningkatkan kecekapan pengangkutan, membolehkan penghantaran lebih cepat dan lebih menjimatkan kos, kata penganalisis.

Di pasaran buah-buahan Jiaxing wilayah Zhejiang, yang terbesar seumpamanya di China Timur, jualan durian telah mencecah paras tertinggi baru dalam beberapa minggu kebelakangan ini, dengan lebih 300 kontener tersedia setiap hari, menghasilkan transaksi bernilai lebih 150 juta yuan kata Ying Jianjun, pengurus pasaran jabatan pengurusan.

Ketika jualan terus meningkat, harga purata durian yang diimport dari Thailand, bagaimanapun, menjunam daripada 85.8 yuan sekilogram pada akhir Februari kepada 45.6 yuan sekilogram pada akhir Mei, kata Ying sambil menambah bahawa penurunan harga durian baru-baru ini adalah satu rahmat untuk pengguna.

Kecintaan pengguna Cina terhadap durian telah mendapat perhatian di seluruh dunia. Menurut laporan yang dikeluarkan oleh HSBC Bank pada 2023, permintaan durian global telah melonjak sebanyak 400% dalam tempoh dua tahun lalu. Terutama, China menyumbang 91% daripada permintaan global.

Kesedaran pengguna dan kesediaan untuk menerima durian telah memainkan peranan penting dalam pertumbuhan jualan mereka yang luar biasa, kata Xu Hongcai, timbalan pengarah Jawatankuasa Dasar Ekonomi Persatuan Sains Polisi China.

Sementara itu, kuasa beli pengguna yang lebih tinggi telah mewujudkan persekitaran yang menggalakkan untuk durian di kalangan penduduk China, baik di bandar utama mahupun di bandar yang lebih kecil, tambah Xu.

Menurut Institut Penyelidikan Data Besar platform video pendek Cina yang popular, Kuaishou, bandar raya ketiga, keempat dan kelima menyumbang 61.7% daripada pangkalan pengguna durian pada April tahun ini.

Tidak seperti kebanyakan buah-buahan lain, majoriti durian yang digunakan di China kini adalah diimport.

Menurut data daripada Pentadbiran Am Kastam China, import durian segar China hanya berjumlah 28,200 tan pada 2002, tetapi menjelang 2019, angka itu telah meningkat kepada 605,000 tan.

Keghairahan terhadap durian di kalangan pengguna Cina tidak menunjukkan tanda-tanda akan berkurangan.

Sehingga 2023, import durian segar melonjak kepada kira-kira 1.43 juta tan, dengan nilai import AS$6.7 bilion, tambah pentadbiran.

Memandangkan sebiji durian boleh mencapai berat sekitar lima hingga enam kilogram, pengiraan mendedahkan bahawa pengguna China memakan kira-kira 500 juta durian pada tahun lalu sahaja.

Daya tarikan durian bukan sahaja memikat selera orang Cina tetapi juga telah memberikan peluang besar kepada negara pengeluar durian di seluruh dunia.

Menyedari selera China yang tidak pernah puas terhadap makanan istimewa tropika ini, negara-negara seperti Thailand dan Vietnam telah memperluaskan keupayaan penanaman dan pengeluaran durian mereka untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat.

Thailand boleh mengeluarkan 900,000 tan durian setiap tahun, dengan penggunaan domestik sebanyak 300,000 tan dan hampir semua baki hasil dieksport ke China, kata Chai Wacharonke, jurucakap Pejabat Perdana Menteri, pada mesyuarat Kabinet pada 9 April.

Statistik Kementerian Perdagangan Thailand menunjukkan eksport durian ke China dari Januari hingga April tahun ini sudah mencecah 225,204 tan.

Penggunaan durian di pasaran China semakin meningkat, dengan jangkaan peningkatan permintaan melebihi satu juta tan pada tahun ini sahaja, tambah Wacharonke.

Memandangkan selera China terhadap durian segar terus meningkat, semakin banyak negara Asia Tenggara yang secara strategik menyasarkan pasaran yang menguntungkan ini.

Statistik Kementerian Pertanian dan Pembangunan Luar Bandar Vietnam menunjukkan kawasan yang dikhaskan untuk penanaman durian di Vietnam dianggarkan mencapai 110,000 hektar pada 2023, meningkat 24% berbanding tahun sebelumnya.

Selain itu, melalui perkhidmatan kereta api rantaian sejuk di Kereta Api China-Laos, penghantaran buah-buahan termasuk durian menjadi lebih berpatutan dan lebih cepat.

Sebelum ini, penghantaran durian dari Thailand ke Kunming di wilayah Yunnan mengambil masa kira-kira tujuh hari melalui laut dan sekitar lima hari melalui jalan darat.
Walau bagaimanapun, dengan Kereta Api China-Laos, masa transit telah dikurangkan kepada hanya tiga hari.

Hantar blog ini kepada :