You are currently viewing Vietnam Menjadi Pengeksport Utama Durian Di China, Bukan Thailand

Vietnam Menjadi Pengeksport Utama Durian Di China, Bukan Thailand

Pengeksport Thailand dan agensi kerajaan telah digesa meningkatkan eksport durian ke China selepas Vietnam mendakwa gelaran pengeksport utama durian.

Menurut akhbar Vietnam Dan Viet, bahagian pasaran Vietnam dalam pasaran durian China pada Januari dan Februari meningkat kepada 57% berbanding 32% tahun lepas.

“China mengimport 53,110 tan durian bernilai AS$283.6 juta (10.41 bilion baht) dalam dua bulan pertama tahun ini,” kata laporan itu. Ia menambah bahawa Thailand telah menjadi pengeksport durian No. 2 di China dengan 19,016 tan bernilai AS$120.3 juta (4.41 bilion baht).

Dan Viet seterusnya berkata Vietnam boleh menuai durian sepanjang tahun, terutamanya musim durian Thai belum bersedia untuk dituai.

Ia berkata harga durian Vietnam ialah AS$4.916/kg, yang lebih murah daripada Thailand AS$6.133/kg. Vietnam hampir dengan China, jadi eksport boleh dijalankan dengan cepat, kata laporan itu.

Laporan berita ini selari dengan laporan Jabatan Promosi Perdagangan Antarabangsa Thailand pada Disember tahun lalu bahawa Vietnam menjadi pengeksport durian utama di China dan bukannya Thailand pada September.

Jabatan itu berkata China mengimport 120,000 tan durian pada Oktober tahun lepas, meningkat 100,000 tan tahun ke tahun. China telah meningkatkan import dari Vietnam dan mengurangkan import dari Thailand.

“Vietnam mengeksport 452,000 tan durian bernilai AS$1.94 bilion (71.26 bilion baht) ke China dalam tempoh 10 bulan pertama tahun lalu,” jelas jabatan itu, memetik laporan sebuah akhbar dalam talian Vietnam.

Jabatan itu menyatakan Vietnam hanya dibenarkan mengeksport durian segar ke China, manakala Thailand dibenarkan mengeksport durian segar, beku dan diproses.

“Jika China membenarkan Vietnam mengeksport durian beku, jumlah eksportnya akan meningkat lagi,” jabatan itu memberi amaran.

Jabatan itu juga menggesa pengeksport durian dan agensi kerajaan Thailand mencari jalan untuk meningkatkan eksport dan mengekalkan bahagian pasaran di China.

Sumber maklumat :

The Nation

Hantar blog ini kepada :