You are currently viewing Apakah Kebaikan Air Kelapa Terhadap Badan Kita ?

Apakah Kebaikan Air Kelapa Terhadap Badan Kita ?

- - iklan - -

Menurut platform berita kesihatan Eat Well dan Healthline, kerap minum air kelapa membantu menambah elektrolit, menurunkan tekanan darah dan memperbaiki penghadaman.

 

Menambah elektrolit

Selalunya dirujuk sebagai “minuman sukan semulajadi,” air kelapa mempunyai kepekatan elektrolit yang ketara seperti kalium, natrium, magnesium dan kalsium. Mineral ini penting untuk pengecutan otot, penghantaran saraf, dan mengekalkan keseimbangan cecair dalam badan.

IPakar Diet Hannah Van Ark menyerlahkan bahawa profil elektrolit kaya air kelapa menjadikannya pilihan penghidratan semula yang ideal, terutamanya berikutan kehilangan cecair dan elektrolit daripada penyakit seperti muntah atau cirit-birit, atau daripada berpeluh semasa bersenam. Sifat osmotiknya, yang serupa dengan plasma manusia, menjadikannya pilihan utama untuk memulihkan elektrolit yang hilang semasa dehidrasi.

 

Turunkan tekanan darah

Minum air kelapa boleh memberi kesan yang baik kepada tekanan darah anda kerana kandungan kalium yang tinggi. Satu cawan air kelapa mengandungi 404 mg kalium, yang membantu mengekalkan tahap tekanan darah yang optimum dengan melebarkan saluran darah dan mengatasi kesan natrium.

 

Menyokong kesihatan tulang

Makanan dan minuman yang kaya dengan kalium, termasuk air kelapa, memainkan peranan penting dalam meningkatkan kekuatan dan ketumpatan tulang, sekali gus membantu dalam pencegahan osteoporosis—keadaan yang ditandai dengan tulang yang lemah.

Ini kerana kalium bukan sahaja mengekalkan keseimbangan elektrolit dan kesihatan kardiovaskular tetapi juga membantu mengawal keseimbangan asid-bes badan. Persekitaran badan berasid mendorong pembebasan kalsium daripada tulang untuk meneutralkan asid berlebihan, melemahkannya dari semasa ke semasa. Kalium boleh membantu memulihkan keseimbangan ini dan mencegah kehilangan kalsium.

 

Meningkatkan kesihatan penghadaman

Sifat penghidratan air kelapa boleh meningkatkan kesihatan usus. Ia mempunyai kualiti anti-radang dan antibakteria yang boleh memberi manfaat kepada mikrobiom usus.

Oleh itu, air kelapa boleh mengurangkan kerengsaan pada lapisan usus dan menyediakan nutrien penting, mengurangkan kesakitan akibat gangguan pencernaan.

 

Mengurangkan kerosakan sel

Radikal bebas—molekul berbahaya yang dihasilkan oleh proses metabolik biasa, pendedahan kepada toksin dan bahan pencemar luar—menimbulkan ancaman harian kepada sel. Ditimpa oleh radikal bebas yang berlebihan, badan mungkin mengalami tekanan oksidatif, yang merosakkan sel dan meningkatkan risiko penyakit kronik. Antioksidan dalam air kelapa, seperti vitamin C, sitokinin, dan sebatian fenolik, membantu mengurangkan kerosakan ini.

Walau bagaimanapun, Van Ark menyatakan bahawa kesan antioksidan ini telah dikaji terutamanya dalam haiwan, dan penyelidikan manusia lanjut diperlukan untuk mengesahkan penemuan ini.

 

Membantu menguruskan paras gula dalam darah

Air kelapa juga boleh membantu dalam mengawal paras gula dalam darah. Kajian haiwan mencadangkan bahawa ia boleh membantu menguruskan diabetes dengan menurunkan gula darah, meningkatkan kepekaan insulin, dan mengurangkan tekanan oksidatif, sebahagian besarnya disebabkan oleh kandungan antioksidan dan magnesium yang tinggi serta kehadiran L-arginine. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk menyedari bahawa kajian manusia yang lebih komprehensif diperlukan untuk mengesahkan manfaat ini.

Selain itu, memandangkan sesetengah produk air kelapa dicampuri gula tambahan yang boleh menyebabkan kenaikan gula darah secara tiba-tiba, adalah disyorkan untuk memilih air kelapa tanpa gula.

 

 

Sumber maklumat :

nExpress International, 25/6/2024

Hantar blog ini kepada :