You are currently viewing Malaysia Kerugian RM7.9 Bilion Dalam Nilai Eksport Akibat Kekurangan Pekerja Asing Dalam Sektor Minyak Sawit

Malaysia Kerugian RM7.9 Bilion Dalam Nilai Eksport Akibat Kekurangan Pekerja Asing Dalam Sektor Minyak Sawit

- - iklan - -


Hextar Fert Sdn. Bhd.
No. 64, Jalan Bayu Laut 4/KS09, Kota Bayuemas, 41200 Klang, Selangor Darul Ehsan, Malaysia.
Tel: +603 3003 3333
Fax: +603 3003 3336

Website: www.hextar.com

KUALA LUMPUR 28/2/2024 : Kekurangan kira-kira 40,000 pekerja asing dalam sektor minyak sawit telah memberi kesan ketara kepada hasil, yang membawa kepada anggaran kerugian RM7.9 bilion dalam nilai eksport untuk Malaysia, menurut Menteri Perladangan dan Komoditi Datuk Seri Johari Abdul Ghani.

Menyedari minyak sawit sebagai komoditi yang paling banyak dieksport di Malaysia, Johari menegaskan sektor perladangan kelapa sawit tidak mampu menghadapi masalah kekurangan tenaga kerja.

“Bagaimanapun, berdasarkan maklum balas yang diterima kementerian, sektor perladangan kini bergelut dengan kekurangan 40,000 pekerja. Apabila diterjemahkan ke dalam istilah ekonomi, andaikan setiap penuai boleh memotong satu tan metrik buah sawit sehari dalam tempoh 260 hari setahun, kita akan menghadapi kerugian dalam nilai eksport sebanyak RM7.9 bilion,” kata Johari semasa sesi soal jawab lisan di Dewan Rakyat pada Rabu.

Johari menjawab soalan Datuk Mohd Shahar Abdullah (Barisan Nasional-Paya Besar)yang bertanyakan mengenai tindakan yang diambil oleh kementerian untuk menangani kekurangan buruh.

Johari menjelaskan bahawa Kementerian Dalam Negeri dan Kementerian Sumber Manusia telah membekukan kemasukan pekerja asing ke Malaysia, tidak termasuk sektor perladangan.

“Salah satu dilema yang kita hadapi pada masa ini ialah pekerja asing yang tiba di Malaysia adalah terutamanya untuk sektor pembuatan dan perkhidmatan, dan mereka tidak cenderung untuk bekerja dalam sektor perladangan. Namun begitu, kita sedang berusaha untuk memujuk mereka supaya mempertimbangkan pekerjaan dalam sektor perladangan,” tambah Johari.

Sementara itu, Johari melaporkan purata eksport minyak sawit mentah (MSM) Malaysia berjumlah 184.27 juta tan metrik dari 2013 hingga 2023, serta minyak isirung sawit mentah (CPKO) pada 2.2 juta tan metrik dalam tempoh yang sama.

Mengenai eksport pukal MSM, Johari berkata ini mencecah 155 juta tan metrik dalam tempoh yang sama, dengan purata 18 juta tan metrik setahun, manakala eksport bukan pukal menyumbang 29.27 juta tan metrik, dengan purata 2.66 juta tan metrik setahun.

 

Sumber maklumat :

The Edge Malaysia

Hantar blog ini kepada :