You are currently viewing Indonesia Memulakan Pengeluaran Minyak Masak Merah Dengan Kilang Di Sumatera Utara

Indonesia Memulakan Pengeluaran Minyak Masak Merah Dengan Kilang Di Sumatera Utara

- - iklan - -

JAKARTA (Bernama) : Presiden Joko Widodo merasmikan kemudahan pengeluaran minyak masak merah pertama Indonesia di Sumatera Utara minggu ini, bertujuan memajukan industri minyak sawit negara dan memperkasakan petani.

Loji perintis itu yang terletak di Pagar Merbau di Deli Serdang, mempunyai kapasiti harian untuk mengeluarkan 10 tan minyak sawit mentah (MSM), menghasilkan kira-kira tujuh tan minyak masak merah sehari, katanya.

Inisiatif ini adalah selaras dengan usaha Indonesia untuk meningkatkan nilai sektor minyak sawitnya, memanfaatkan ladang kelapa sawitnya yang luas meliputi 15.3 juta hektar, dengan 40.5 peratus, atau 6.2 juta hektar, dimiliki oleh pekebun kecil.

Joko Widodo yang juga dikenali sebagai Jokowi menekankan bahawa pembukaan kilang itu juga merupakan sebahagian daripada usaha menambah nilai kepada komoditi melalui pemprosesan produk siap.

“Kalau boleh, jadikan buah tandan sawit segar dan MSM kepada produk siap seperti ini. Ini sangat berfaedah,” katanya pada majlis perasmian, seperti yang disiarkan di saluran media sosial Sekretariat Presiden.

Jokowi melahirkan keyakinan bahawa pengeluaran minyak masak merah akan meningkatkan daya saing produk minyak sawit tempatan, kerana ia menyediakan alternatif yang lebih berpatutan berbanding pilihan lain di pasaran.

Beliau juga menekankan manfaat kesihatan dan ekonomi minyak masak merah, menonjolkan pengekalan Vitamin A dan Vitamin E yang penting untuk kesejahteraan masyarakat.

 

Sumber maklumat :

The Star, 16/3/2024

Hantar blog ini kepada :