You are currently viewing Eksport Kelapa Wangi Thailand Ke China Menunjukkan Pertumbuhan Yang Pesat

Eksport Kelapa Wangi Thailand Ke China Menunjukkan Pertumbuhan Yang Pesat

- - iklan - -

24/12/2018 : Laporan media menyatakan bahawa kelapa wangi Thai sangat popular kerana rasanya yang unik dan telah dieksport ke Eropah, Amerika, Timur Tengah, Australia, Asia dan negara-negara lain. Dalam tempoh enam tahun yang lalu, volum eksport kelapa Thailand pada asasnya mengekalkan kadar pertumbuhan yang kukuh kira-kira 20% setiap tahun.

Kelapa wangi boleh dianggap sebagai varieti yang baru muncul di pasaran China. Kita boleh melihat satu set data. Pada 2013, jumlah eksport kelapa muda dari Thailand ke China hanya AS$1,000, tahun 2014 US$ 46,000, 2015 US$693,000, 2016 US$ 8.145 juta, 2015-2016 menunjukkan peningkatan 1075%. Pada tahun 2017, ia mencecah AS$ 13,927,000. Setakat 10 bulan tahun 2018, data menunjukkan pencapaian US$ 25.591 juta. Dengan kata lain, kadar pertumbuhan tahun 2017 – 2018 adalah melebihi 82%, justeru boleh dikatakan dalam beberapa tahun kebelakangan ini, jumlah eksport kelapa muda Thailand ke China telah mencapai pertumbuhan yang meletup.

Jumlah volum eksport kelapa Thailand ke pelbagai negara atau wilayah sejak beberapa tahun kebelakangan ini dapat dilihat bahawa tanah besar China jauh ke hadapan menjadi pasaran eksport pertama, Hong Kong menduduki tempat kedua, dan Taiwan adalah ketiga, diikuti oleh Amerika Syarikat dan Indonesia. Jumlah import China jauh lebih besar daripada jumlah pasaran eksport lain. Sebab asasnya ialah kelapa wangi Thai sangat popular di kalangan orang Cina kerana rasa yang sangat baik. Selain itu, ia juga disebabkan oleh bekalan air kelapa domestik yang terhad.

Pada masa ini, kawasan penanaman kelapa domestik adalah kira-kira 600,000 ekar, lebih daripada 90% daripadanya dihasilkan di Wilayah Hainan. Ia adalah satu-satunya kawasan pengeluaran di China yang boleh menghasilkan kelapa secara besar-besaran dan komersial tetapi jauh daripada matlamat memenuhi permintaan pasaran. Pasaran kelapa domestik telah kekurangan bekalan sejak sekian lama, dan sejumlah besar kelapa diimport dari Asia Tenggara setiap tahun.

Sebelum 2012, pengguna tidak biasa dengan kelapa muda Thai berbanding dengan kelapa muda Hainan yang harganya juga agak tinggi. Namun, selepas beberapa tahun penyediaan, pembangunan saluran pasaran telah matang. Pada masa yang sama, dengan peningkatan tahap penggunaan rakyat yang mengejar rasanya akhirnya kelapa muda Thai beransur-ansur menjadi popular.

 

Hantar blog ini kepada :