You are currently viewing 7 Baka Kambing Yang Popular di Malaysia

7 Baka Kambing Yang Popular di Malaysia

- - iklan - -

Sebagai informasi, di sini kami ingin berkongsi jenis-jenis baka kambing yang popular digunakan oleh para penternak dan penjual kambing di Malaysia supaya kita sama-sama ambil manfaat ye.

1. Barbados

Kambing Barbados adalah dalam keluarga bebiri. Tetapi ianya tidak mempunyai bulu yang tebal. Baka ini dikenali juga sebagai Barbados Black Belly kerana di bahagian perutnya berwarna kehitaman. Berbanding bebiri yang lain, Barbados tidak mempunyai bulu yang tebal, tetapi membunyai bulu seakan rambut dan kelihatan seperti kambing kampung. Ianya sesuai untuk dibuat masak berkuah atau nasi briyani. Baka jenis ini hidup dalam suhu sederhana, tahan panas dan tahan penyakit menyebabkan ianya antara baka kambing yang digemari oleh penternak di Malaysia.

2. Damara

Damara pula juga dalam keluarga bebiri. Selain itu, ianya juga dikenali sebagai Long Tail, kerana ekornya yang agak panjang berbanding baka yang lain. Bulunya agak sedikit bergumpal seperti kapas dan boleh hidup dalam keadaan minimal. Dengan daya tahannya yang tinggi dari penyakit dan boleh bertahan dalam keadaan nutrisi yang minima, menyebabkan sebagai salah satu baka yang mudah di dapati di kandang-kandang di Malaysia. Saiz kambing ini biasanya adalah sekitar 20 – 40KG dan sesuai untuk dibuat masak berkuah, atau nasi briyani atau digolek.

3. Merino

Merupakan salah satu dari beberapa baka kambing biri-biri yang popular digunakan oleh penternak kambing di Malaysia. Kebanyakannya di import dari Australia. Ianya diternak kerana bulunya yang tebal dan mempunyai volume yang lebat berbanding bebiri lain. Kambing baka ini tiada tanduk, kalau ada pun akan berbentuk bulat mengelilingi telinganya. Kambing jenis ini amat enak dagingnya untuk dibuat masak berkuah atau dipanggang kerana isi dan lemaknya yang sekata.

4. Dorper

Baka Dorper pula adalah merupakan salah satu baka bebiri. Baka ini asalnya adalah dari benua Afrika (spesifiknya di Afrika Selatan). Ianya merupakan kacukan baka Dorset Horn dan Blackhead Persian Sheep. Ianya mudah dikenali dengan saiznya berkaki pendek dan gemuk serta berkepala hitam. Namun ada juga Dorper yang berkepala putih tetapi ianya adalah jenis lain. Perkataan Dorper ini di ambil dari asal Dorset Horn dan Persian Sheep yang mana ianya menghasilkan baka kambing bebiri berkualiti tinggi. Baka Ini merupakan antara pilihan kami untuk di golek sekiranya stok masih ada kerana dagingnya yang empuk dan lemaknya yang sekata menghasilkan kambing golek yang berkualiti terbaik.

5. Katjang

Kambing baka Katjang, atau orang tempatan menyebutnya kambing kacang, merupakan keluarga goat atau kambing. Ianya berasal dari Malaysia dan Indonesia. Kambing ini mempunyai keupayaan hidup yang tinggi dan juga tahan lasak. Ianya mempunyai tanduk yang melentur ke atas dan ke belakang. Lehernya pendek dan bulunya pendek dan kasar. Kadar kelahiran kembar dari baka ini adalah tinggi. Namun, kambing baka ini tidak sesuai untuk di buat golek kerana lemaknya yang kurang. Bagus untuk kesihatan. Jadinya, kambing jenis ini amat sesuai untuk dijadikan masak berkuah atau nasi biriyani.

6. Jamnapari

Jamnapari adalah dalam keluarga kambing (goat). Muka agak cembung (Roman Nosed) dan berstruktur rangka yang agak besar. Bulunya lebat di bahagian leher dan punggung. Telinga panjang dan melampai ke bawah. Saiz besar tetapi isinya agak kurang. Sesuai untuk di buat masak berkuah atau nasi biriyani atau nasi arab.

7. Boer

Baka Boer di kenali sebagai kambing pedaging. Ini kerana isinya yang tebal dan lemaknya agak minimum, namun rata dengan daging. Ia tergolong dalam keluarga kambing (goat). Kulitnya nipis dan berbulu halus. Tahan penyakit dalam pelbagai cuaca. Sesuai untuk dimasak masakan berkuah, dan digolek. Kami amat menyukai kambing boer dalam kerja-kerja menggolek kerana isinya yang tebal dan lemaknya yang tidak terlalu sedikit dan tidak terlalu banyak membolehkan proses handling semasa menggolek menjadi mudah seperti kambing bebiri dorper.

Ini merupakan senarai baka kambing yang digunakan oleh penternak dan pengusaha kambing di Malaysia. Setiap baka kambing ada kebaikan dan kelebihanna tersendiri. Oleh itu, untuk anda yang ingin memilih kambing bagi tujuan korban atau aqiqah, anda boleh kenalpasti sendiri baka kambing yang anda inginkan.

Semoga bermanfaat ye.

Sumber maklumat :

www.kambingbbq.my

Hantar blog ini kepada :