You are currently viewing Rakyat Negara Timur Tengah Dan Eropah Belum Sedia Menerima Durian Justeru Malaysia Bertumpu Pada Pasaran China

Rakyat Negara Timur Tengah Dan Eropah Belum Sedia Menerima Durian Justeru Malaysia Bertumpu Pada Pasaran China

- - iklan - -

1/7/2024 : The Sun melaporkan, Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan Datuk Seri Mohamad Sabu menjelaskan tumpuan mengeksport durian ke China adalah disebabkan kecintaan penduduknya terhadap buah tersebut.

Mohamad berkata ini berbeza dengan kawasan lain seperti Timur Tengah dan Eropah yang mana durian tidak digemari.

“Kenapa fokus pada China? Sebab orang Cina makan durian. Negara Arab belum makan durian lagi. Mereka tidak boleh bertolak ansur dengan baunya.

Jelasnya, ia sama dengan Eropah, menambah walaupun terdapat beberapa orang Eropah yang bekerja di kedutaan di sini dan makan durian, tetapi secara amnya, mereka tidak berminat untuk makan durian.

“China mengambil durian secara besar-besaran. Mereka mempunyai ratusan juta orang yang mampu berbelanja.

Mohamad adalah menjawab soalan Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man (PN-Kubang Kerian) mengenai mengapa Malaysia tidak meneroka pasaran di luar China untuk mempromosikan durian.

Beliau menambah bahawa Malaysia akan terus berusaha untuk memasarkan produknya ke seluruh dunia.

“Bagi ikan pula, terdapat banyak tempat yang boleh kita eksport ke tempat yang mereka perlukan ikan. Masih terdapat permintaan yang tinggi untuk nanas, dan kami tidak dapat memenuhi permintaan antarabangsa dengan secukupnya.

“Tetapi untuk durian, China memang menjadi tumpuan. Bayangkan, jika 10 peratus penduduk mereka makan durian, tidak kira berapa banyak yang kita tanam di sini, pasti belum cukup untuk kita berdagang dengan China,” katanya.

 

Hantar blog ini kepada :