You are currently viewing Tanaman Matoa Membuahkan Hasil Lumayan Setanding Harga Durian !

Tanaman Matoa Membuahkan Hasil Lumayan Setanding Harga Durian !

- - iklan - -

23/6/2024 : The Star melaporkan, tanaman buah matoa menghasilkan pulangan yang lumayan, kata seorang pekebun kecil dari Kedah.

Pesara profesor Universiti Utara Malaysia (UUM), Prof Aziz Romli, 66, beliau memulakan penanaman matoa secara kecil-kecilan.

“Saya mulakan dengan enam pokok matoa sejak 10 tahun lalu dan semuanya sudah berbuah. Pada mulanya saya tidak tahu keunikan pokok ini dan hanya menanamnya untuk hobi.

“Pokok-pokok itu mula berbunga sejak berusia tiga tahun dan jika saya tahu ia akan menjadi pukulan sebegitu, saya akan menanam ratusan lagi atas tanah saya,” katanya kepada pemberita di rumahnya di Kampung Kubang Menerong, Padang Sera dekat sini pada Ahad (23 Jun).

Beliau berkata, pokok matoa miliknya, secara saintifiknya dikenali sebagai pometia pinnata, sudah berbunga dua kali pada tahun ini, pertama pada Februari dengan penuaian pada April, dan kali kedua pada Mei yang dirancang untuk dituai pada Julai.

“Permintaan untuk buah itu sangat tinggi dan begitu juga harganya, sekitar RM30 hingga RM38 sekilogram. Harganya sama dengan durian dan saya mendapat untung setiap kali tiba musim matoa,” katanya sambil menambah buah-buahan pokok matoa telah pun ditempah walaupun belum masak.

Katanya, buah yang turut digelar “buah kristal” itu mempunyai rasa unik yang menggabungkan laici, rambutan dan durian.

Aziz menggesa penduduk kampung menanam matoa kerana pokok itu akan berbuah selepas tiga tahun.

“Pada tujuh tahun, pokok-pokok akan mengeluarkan lebih banyak buah. Ia mudah dijaga dan tahan terhadap penyakit.

“Saya mengesyorkan agar orang ramai menanamnya sendiri atau secara komersial bagi memanfaatkan permintaan yang tinggi,” katanya.

Hantar blog ini kepada :