You are currently viewing Pelabuhan Klang Mengalu-alukan Kebangkitan Pertanian Menegak

Pelabuhan Klang Mengalu-alukan Kebangkitan Pertanian Menegak

- - iklan - -


Hextar Fert Sdn. Bhd.
No. 64, Jalan Bayu Laut 4/KS09, Kota Bayuemas, 41200 Klang, Selangor Darul Ehsan, Malaysia.
Tel: +603 3003 3333
Fax: +603 3003 3336

Website: www.hextar.com

Projek pertanian menegak (vertical farming) berskala besar telah dimulakan oleh Northport Bhd dan Majlis Bandaraya Diraja Klang (MBDK).

Inisiatif ini bertujuan untuk memupuk pertanian bandar yang mampan.

Digelar sebagai “Taman Komuniti Lingkaran Kehidupan”, projek itu bersedia untuk mengembangkan pertanian bandar di Klang, mempromosikan penglibatan masyarakat sambil menyepadukan prinsip ekonomi kitaran.

Northport dan MBDK akan bekerjasama rapat dengan sekolah, masjid dan penduduk di kawasan perumahan berhampiran untuk memastikan masyarakat berada di tengah-tengah inisiatif itu, kata Northpoint dalam satu kenyataan akhbar.

Dengan melibatkan kumpulan ini, projek ini bertujuan untuk mendidik masyarakat setempat tentang faedah pertanian lestari.

Projek itu juga akan melibatkan perkongsian dengan pihak berkepentingan dari pelabuhan Pelabuhan Klang dan industri logistik.

“Kami mula-mula memulakan projek pertanian menegak di premis kami pada Ogos tahun lepas dan telah melihat hasil positif sejak itu,” kata ketua pegawai eksekutif Northport Datuk Azman Shah Mohd Yusof.

“Kami memanjangkan inisiatif ini ke sekolah berhampiran di Klang sebagai sebahagian daripada program tanggungjawab sosial korporat (CSR) kami yang bertujuan meningkatkan kesedaran tentang kepentingan kelestarian alam sekitar dalam kalangan murid sekolah.”

Beliau berkata, fasa seterusnya ialah kerjasama dengan MBDK untuk projek berskala besar yang memfokuskan pembangunan komuniti berhampiran dengan bantuan pemain industri pelabuhan dan logistik.

Datuk Bandar Klang Datin Paduka Noraini Roslan berkata, “Projek inovatif yang dimulakan oleh Northport ini merupakan inisiatif yang sangat baik kerana ia menggabungkan kelestarian alam sekitar dan penglibatan masyarakat untuk membangunkan ekosistem, khususnya di Klang.

“Kami telah memperuntukkan sebidang tanah di Pelabuhan Klang untuk projek itu.

“Kami berharap lebih banyak organisasi akan mengambil bahagian dalam inisiatif ini kerana ia menyumbang kepada kesejahteraan masyarakat setempat.”

Pertanian menegak ialah sistem pertanian yang inovatif yang mana tanaman ditanam dalam lapisan disusun secara menegak dalam persekitaran terkawal.

Kaedah ini membolehkan penggunaan sumber yang cekap, memerlukan pemantauan minimum dan kurang air dengan ketara.

Ia memerlukan kawasan tanah yang lebih kecil berbanding kaedah pertanian tradisional, menjadikannya sangat mudah disesuaikan dengan pelbagai lokasi, termasuk kawasan bandar dan tapak perindustrian.

Pertanian menegak juga menggalakkan ekonomi kitaran dengan menekankan kemampanan, meminimumkan sisa dan memaksimumkan kecekapan sumber.

Bagi projek pertanian menegak Northport, bekalan air datang daripada sistem penuaian air hujannya.

Air yang disimpan kemudiannya dibekalkan terus ke pam air yang dikuasakan oleh tenaga suria, memastikan sumber kuasa yang mesra alam dan boleh diperbaharui.

Selain pengurusan air yang mampan, sistem ini menggunakan baja yang dihasilkan oleh mesin penghadam aerobik.

Mesin ini secara biologi menukarkan bahan sisa makanan pepejal dari kantin di sekitar Northport kepada kompos, menyediakan baja yang kaya dengan nutrien untuk tumbuhan.

Pembiayaan untuk projek ini datang daripada hasil kempen kitar semula Northport.

Ia menambah bahawa projek pertanian menegak berskala besar yang dimulakan oleh Northport dijangka membawa manfaat besar kepada masyarakat Klang.

Ini termasuk peningkatan akses kepada sayur-sayuran segar yang ditanam tempatan, peningkatan penglibatan masyarakat dan pendidikan tentang amalan mampan, pengurangan jejak karbon dan sisa tapak pelupusan melalui teknik pertanian yang inovatif dan meningkatkan keselamatan dan daya tahan makanan tempatan.

Kenyataan itu menambah bahawa apabila projek itu berjalan, Northport dan MBDK menyasarkan untuk mengembangkan inisiatif itu untuk memasukkan lebih ramai rakan kongsi komuniti dan pihak berkepentingan.

 

Sumber maklumat :

The Star, 8/6/2024

Hantar blog ini kepada :