You are currently viewing Harga Buah Nangka Berisi Merah di Vietnam Setanding Dengan Harga Durian!

Harga Buah Nangka Berisi Merah di Vietnam Setanding Dengan Harga Durian!

- - iklan - -

Menurut laporan media Vietnam pada 6 Nov 2023, pasaran China telah meningkatkan pembelian nangka berisi merah, harga kebun untuk buah ini di Vietnam telah meningkat kepada 105,000 VND/kg (RM20/kg), hampir empat kali lebih tinggi daripada harga rendah pada bulan Julai . Pada masa sama, harga belian durian Ganyao di Vietnam juga sekitar 100,000 VND/kg (RM19/kg), bersamaan dengan nangka berisi merah.

Oanh, seorang penanam yang terletak di Wilayah Vinh Long di wilayah Delta Mekong, berkata bahawa nangka berisi merah gred 1 telah dibeli dengan harga 105,000 VND/kg (RM20/kg), dan nangka gred 2 – 3 pada 35,000-80,000 VND/kg (6.65 – RM15.2/kg). Selepas ditolak pelbagai kos, keuntungannya mencecah 70 juta VND (RM133,000), hasil yang sangat menggembirakannya.

Pada masa ini, kawasan penanaman nangka berisi merah adalah rendah di wilayah barat Vietnam, dan kini buah nangka baru mula berbuah, bekalannya sedikit menyebabkan harga meningkat. Pengeluaran nangka mencapai kemuncaknya menjelang Tahun Baru China. Rekod harga pasaran menunjukkan harga nangka berisi merah telah meningkat dengan ketara di wilayah Dong Nai, Hau Giang, Soc Trang, Vinh Long, An Giang, Dong Thap dan Can Tho Vietnam.

Nguyen Minh Tan, seorang peniaga nangka di Wilayah Tien Giang, berkata nangka isi merah Vietnam sangat popular di pasaran China Harga di pasar raya dan kedai runcit lebih tinggi, manakala harga di pasar tradisional tidak tinggi. Oleh itu, jika nangka yang dieksport ke China ingin mengekalkan harga yang tinggi, ia perlu berkualiti tinggi serta mempunyai pembungkusan yang menarik di samping ada kod kawasan penanaman.

Perangkaan Jabatan Pertanian dan Kemajuan Luar Bandar di wilayah barat dan selatan Vietnam menunjukkan kawasan penanaman nangka isi merah tempatan sekarang adalah hampir 2,000 hektar. Antaranya, Binh Phuoc mempunyai keluasan lebih 1,000 hektar dan dijangka mencapai 3,000 hektar menjelang 2025. Wilayah Soc Trang, Hau Giang dan Long An juga sedang mengembangkan penanaman, meliputi kawasan seluas puluhan hingga ratusan hektar.

Tan menganalisis bahawa penanam tergesa-gesa untuk menanam varieti tertentu tanpa menyedari akan membawa kepada kualiti yang tidak sekata, dan buah-buahan yang tidak berkualiti akan mengheret buah-buahan yang berkualiti baik, menyebabkan harga jatuh. Pada masa yang sama, pertumbuhan sporadis di pelbagai kawasan penanaman menyukarkan permohonan kod eksport. Jika eksport tidak berjaya dieksport semasa musim menuai, harga akan jatuh dengan cepat.

Selepas nangka Vietnam diterima oleh Kastam China, ia mesti dieksport melalui kuota rasmi. Pasaran China amat mementingkan pembungkusan dan kuarantin. Jika terdapat masalah dalam kilang pembungkusan, anda mungkin menerima amaran atau perlu menangguhkan eksport. Jika nangka Vietnam ingin mengekalkan harga yang baik di pasaran China, masih banyak kesulitan yang perlu diatasi.

 

Hantar blog ini kepada :