You are currently viewing Varieti Nangka Baru Malaysia Dijangka Dapat Dieksport Ke Pasaran China

Varieti Nangka Baru Malaysia Dijangka Dapat Dieksport Ke Pasaran China

- - iklan - -

12/6/2024 : Media melaporkan bahawa varieti nangka baru Malaysia iaitu Nangchem mempunyai rasa yang unik dan berharga sehingga AS$5/kg.

Nangka Malaysia telah diluluskan oleh Pentadbiran Am Kastam China pada April 2023, dan telah dieksport ke China buat kali pertama pada Oktober tahun yang sama. Oleh kerana tiada kelebihan dalam kepelbagaian dan semua kos lebih tinggi daripada nangka Thai dan Vietnam, justeru ia sukar untuk mendapatkan kedudukan premium dalam pasaran. Kini Malaysia berharap untuk mengeksport varieti nangchem ke China dan membuka pasaran China dengan varieti baru ini.

Nangchem adalah kacukan antara cempedak yang berasal dari Asia Tenggara dan nangka. Isinya lebih tebal, lebih manis dan lebih berair daripada jenis lain. Buah Nangchem sedia untuk dituai dalam masa dua setengah hingga tiga tahun, dengan hasil yang tinggi dan bekalan sepanjang tahun.

Menurut laporan, buah Nangchem agak mudah rosak, dan pada masa ini hanya diurus secara sejuk beku untuk dieksport ke Jepun. Oleh itu, membangunkan teknologi untuk mengeksport buah Nangchem segar adalah kunci untuk menjayakan pengeksportan buah ini.

Hantar blog ini kepada :