You are currently viewing Durian Gunung Berapi Dari Selatan Thailand Mencipta Senarai Tunggu Selama Setahun !

Durian Gunung Berapi Dari Selatan Thailand Mencipta Senarai Tunggu Selama Setahun !

- - iklan - -

Lonjakan permintaan telah membawa kepada senarai tunggu selama setahun untuk durian gunung berapi unik yang ditanam secara eksklusif di selatan Thailand yang mempunyai pensijilan GAP yang memastikan keselamatan dan kualitinya. Varieti tertentu ini dilaporkan dua kali lebih sedap daripada durian Monthong yang biasa dikenali .

Di tengah-tengah fenomena ini ialah dusun Saiyut Jannsawang di kampung Na Khao Sia, wilayah Trang . Saiyut, seorang pesara pegawai pertanian, beralih kepada penanaman durian selepas bersara dan kini menguruskan ladang seluas 15 rai (kira-kira 6 ekar) yang pertama di selatan Thailand menanam durian tanah gunung berapi. Kebun itu, yang merupakan satu-satunya di rantau ini, telah menerima pensijilan GAP (Amalan Pertanian Baik) daripada Jabatan Pelanjutan Pertanian, mengesahkannya sebagai ladang durian bebas bahan kimia.

Dusun itu menempatkan 220 pokok durian, termasuk varieti seperti Monthong, Chanee, Kan Yao, Nok Krachib, Long Lap Lae, Kradum dan Puang Manee. Bagaimanapun, disebabkan kemarau baru-baru ini, hanya sekitar 130 pokok berbuah tahun ini, mengurangkan hasil sebanyak 30%. Walaupun begitu, hari ini menandakan pemotongan pertama untuk musim ini, dengan penuaian awal durian Monthong seberat antara 3 dan 6 kilogram dan dijual pada harga 230 baht sekilogram.

Sejak tahun lepas, lebih 300 pelanggan telah membuat tempahan awal durian ini, berdasarkan tekstur berkrim, rasa yang kaya, kulit nipis dan biji kesep. Kebun itu menyaksikan trafik pejalan kaki yang konsisten apabila pelanggan datang untuk membeli durian gunung berapi yang dicari secara terus.

Sebelum ini, dusun itu menjual durian yang telah gugur, menawarkan yang telah dikupas terlebih dahulu untuk dicuba oleh pelanggan sebelum membeli. Tahun ini menandakan tahun kedua jualan langsung dari ladang, memastikan pelanggan dapat memeriksa dan menukar mana-mana buah yang rosak. Ladang itu dijangka menghasilkan sekitar 4,000 hingga 5,000 kilogram durian, menjana lebih 1 juta baht dalam hasil, walaupun sasaran awal ialah 3 juta baht.

Petani telah berkunjung untuk mengkaji teknik cantuman yang digunakan untuk menguatkan pokok, menghilangkan keperluan tali sokongan sepanjang hayat durian. Mereka juga belajar tentang melindungi buah dengan beg merah, biru dan putih untuk mengelakkan kerosakan daripada haiwan seperti tupai. Semasa musim jualan, Saiyut memakai pakaian merah setiap hari, ritual peribadi yang dipercayai menarik kemakmuran dan pelanggan.

Saiyut berkongsi bahawa tuaian yang disediakan dengan baik tahun ini merangkumi sekitar 5,000 durian daripada 130 pokok. Kaedah penanaman durian gunung berapi organik telah menggandakan hasil dengan setiap buah mempunyai berat antara 3 dan 6 kilogram. Bagaimanapun, permintaan yang tinggi bermakna bekalan tidak mencukupi, terutamanya dengan 300 pesanan awal dari tahun lepas.

Ciri-ciri menonjol durian Saiyut termasuk kulit nipis, tebal hanya setengah sentimeter, dan tekstur berkrim yang cair di dalam mulut tanpa sebarang rasa berserabut. Pelanggan telah memuji durian kerana sangat manis, seimbang dan berkrim, menjadikannya dua kali lebih sedap daripada varieti Monthong biasa.

Kemuncak dusun itu ialah gabungan unik rasa berkrim dan manis dalam durian, yang melebihi rasa durian Monthong sebanyak dua kali ganda. Pelanggan yang pernah merasai buah itu menyifatkan ia sangat lazat, seterusnya menyemarakkan permintaan tinggi untuk durian gunung berapi ini, lapor KhaoSod.

 

Sumber maklumat :

Thaiger, 27/6/2024

Hantar blog ini kepada :