You are currently viewing Buah Mana Yang Terbaik Untuk Jantung? Pakar Kardiologi Berkongsi 5 Kegemaran

Buah Mana Yang Terbaik Untuk Jantung? Pakar Kardiologi Berkongsi 5 Kegemaran

- - iklan - -

Sebiji epal sehari mungkin menjauhkan pakar kardiologi. Tetapi banyak buah-buahan lain boleh memberi manfaat kepada kesihatan jantung dalam pelbagai cara juga.

Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan makan empat hidangan buah setiap hari , dengan menyatakan semua buah-buahan mengandungi vitamin, mineral dan nutrien lain yang boleh membantu mencegah penyakit jantung.

Pakar kardiologi mengatakan bukti itu menarik.

“Kami tahu bahawa orang yang mengambil lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran – atau makan lebih banyak berasaskan tumbuhan atau sepenuhnya berasaskan tumbuhan – mempunyai hasil kardiovaskular yang lebih baik, bermakna mereka mempunyai lebih sedikit serangan jantung dan strok,” Dr Andrew Freeman, pengarah pencegahan kardiovaskular dan kesejahteraan di National Jewish Health di Denver, memberitahu TODAY.com.

“Orang ramai hanya perlu mengisi, dan setiap hidangan harus mengandungi buah-buahan dan sayur-sayuran.”

Semua faktor risiko aterosklerosis — pembentukan plak yang mengeras dan menyempitkan arteri — bertambah baik apabila diet seseorang penuh dengan buah-buahan dan sayur-sayuran, tambah Dr. Sean Heffron, pakar kardiologi di Pusat Pencegahan Penyakit Kardiovaskular di NYU Kesihatan Langone di New York.

“Ia bermanfaat dari sudut tekanan darah, tetapi juga sudut penyelenggaraan berat badan dan sudut kolesterol,” kata Heffron.

Bagaimanakah buah mempengaruhi jantung?

Gigit buah dan anda mendapat serat, kalium, folat dan vitamin C, menurut Persatuan Jantung Amerika .

Serat boleh membantu mengikat kolesterol dalam usus supaya ia tidak kembali ke dalam peredaran, kata Heffron, sekali gus membantu mengurangkan jumlah dan kolesterol LDL (aka “buruk” kolesterol), kajian mendapati. Pektin, yang juga mengandungi banyak buah-buahan, melakukan perkara yang serupa dengan kolesterol, tambah Freeman.

Makanan yang kaya dengan kalium membantu menguruskan tekanan darah tinggi. Penyelidikan mencadangkan folat mengurangkan risiko strok.

Warna berseri buah-buahan menandakan ia sarat dengan antioksidan seperti vitamin C, yang beredar di dalam badan dan membetulkan semua kerosakan yang terkumpul orang hanya dengan hidup dan bernafas oksigen, kata Freeman.

“Saya sentiasa mengesyorkan untuk mengejar buah-buahan paling berwarna-warni yang boleh anda temui,” katanya.

Kemudian, terdapat fitokimia – sebatian tumbuhan yang dihasilkan untuk perlindungan mereka – yang nampaknya bermanfaat untuk kesihatan manusia, kata Heffron.

“Terdapat senarai besar daripada mereka, tetapi perkara yang menarik ialah ia dibungkus dengan mudah dalam buah-buahan,” tambah Freeman.

Buah mana yang terbaik untuk jantung?

Semua buah-buahan adalah baik untuk anda, Persatuan Jantung Amerika menekankan.
Pakar kardiologi mempunyai beberapa kegemaran.

“Saya cenderung menyukai buah-buahan yang dituai di Utara, iaitu pear, epal dan beri, kerana mereka mempunyai kurang gula daripada buah-buahan yang dituai di Selatan,” kata Dr. Marc Eisenberg, pakar kardiologi klinikal dan profesor bersekutu bidang perubatan di Pusat Perubatan Universiti Columbia di New York.

Berikut adalah lebih banyak kegemaran mereka yang menyihatkan jantung:

Buah Beri

Beri biru, raspberi dan strawberi dikaitkan dengan pengurangan risiko diabetes Jenis 2 , juga dikaitkan dengan penyakit jantung , kata Freeman.

“Mereka mempunyai banyak antioksidan,” tambah Eisenberg, pengarang bersama “Am I Dying?!: Panduan Lengkap untuk Gejala Anda – dan Apa yang Perlu Dilakukan Seterusnya.”

“Mana-mana jenis beri adalah bagus… beri biru sangat bagus.”

Blueberry adalah antara buah-buahan yang telah menunjukkan “tindakan perlindungan kardiovaskular yang kuat,” satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Nutrients berkata. Mereka mempunyai sifat untuk mencegah keradangan dan pembentukan plak dalam arteri, tulis penulis. Blueberry juga boleh menurunkan tekanan darah .

Buah Epal

Ini adalah salah satu buah kegemaran Eisenberg.

Epal adalah sumber utama serat, dan mengandungi vitamin C dan polifenol, sejenis fitokimia dengan kesan menurunkan kolesterol, catatan dari kajian Nutrien.

Makan epal dikaitkan dengan pengurangan kejadian penyakit jantung, tulis penulis.

“Perkara yang menarik tentang epal ialah ia stabil – ia boleh dimasukkan ke dalam beg tangan, beg galas, kotak makan tengah hari, poket, dan ia boleh bertahan selama beberapa hari,” kata Freeman.

“Jadi cara yang sangat mudah untuk mendapatkan buah-buahan tambahan adalah dengan menjadikannya snek anda.”

Tembikai

Ia kaya dengan kalium dan magnesium, dan menonjol sebagai sumber antioksidan seperti likopena, yang dikaitkan dengan risiko strok yang lebih rendah, menurut Persatuan Jantung Amerika . Walaupun tomato terkenal dengan likopena, paras tembikai adalah kira-kira 40% lebih tinggi, tambahnya.

“Tembikai ialah apa yang saya nikmati dan apa yang saya bawa kepada pesakit pada musim panas, kerana ia lazat dan cukup mengenyangkan,” kata Heffron.

“Apabila kalori dan berat badan membimbangkan, tembikai adalah pilihan yang baik.”

Anggur

Fitokimia dalam anggur – termasuk resveratrol dan anthocyanin – kelihatan melindungi jantung dengan mengurangkan kolesterol dan trigliserida, dan menentang keradangan, kajian Nutrien mendapati.

Mereka kebanyakannya tertumpu pada kulit buah, TODAY.com dilaporkan sebelum ini.

Pengambilan anggur setiap hari boleh mengurangkan tekanan darah sistolik dengan ketara, angka pertama bacaan tekanan darah.

Anggur dan kismis mengandungi kalium untuk menguruskan tekanan darah, Kata Persatuan Jantung Amerika.

Eisenberg mengesyorkan makan kedua-dua anggur hijau dan merah.

Avokado

Apabila pesakit bertanya kepada Heffron buah apa yang mereka patut makan untuk kesihatan jantung, mereka keliru apabila dia mengatakan avocado dan buah zaitun.

“Tetapi itu adalah buah-buahan dan jusnya sangat sihat – minyak zaitun dan minyak avocado,” katanya.

Terdapat banyak penyelidikan yang mengaitkan avocado dengan kesihatan jantung, kata pakar diet berdaftar Natalie Rizzo, editor pemakanan untuk HARI INI. Ia mempunyai lemak yang baik dan merupakan pengganti mentega yang baik.

Dia memetik ulasan kajian yang mendapati makan avocado dua kali sehari sebagai sebahagian daripada diet rendah lemak tepu dan kolesterol boleh membantu menurunkan jumlah kolesterol dan LDL. Kajian berasingan mendapati pengambilan avocado yang lebih tinggi dikaitkan dengan risiko penyakit jantung yang lebih rendah.

“Berpegang kepada ⅓ buah setiap hari akan mengekalkan kalori dan memastikan bahawa avocado tidak menyumbang kepada penambahan berat badan.”

 

Sumber maklumat :

TODAY.com, 11/6/2024

Hantar blog ini kepada :