You are currently viewing Pendekatan Ekonomi Kitaran Dalam Pertanian Hala Tuju Bagi Sarawak Memperolehi Lebihan Perdagangan

Pendekatan Ekonomi Kitaran Dalam Pertanian Hala Tuju Bagi Sarawak Memperolehi Lebihan Perdagangan

- - iklan - -

MIRI 2/3/2024 : Menerap pendekatan ekonomi kitaran (circular economy) dalam industri pertanian adalah satu-satunya hala tuju ke hadapan untuk Sarawak mencapai lebihan perdagangan, kata Menteri Industri Makanan, Komoditi dan Kemajuan Wilayah Sarawak Dato Sri Dr Stephen Rundi Utom.

Beliau berkata industri pertanian mesti beralih kepada sisa sifar dan biojisim yang dihasilkan daripadanya seharusnya boleh dijadikan benda berfaedah untuk tujuan lain.

“Sebagai contoh, biojisim daripada nanas boleh dijadikan baja, makanan haiwan dan gentiannya juga boleh digunakan untuk menghasilkan ‘batik’. Sisa organik ini berguna dan boleh digunakan semula dan inilah yang kita panggil ekonomi kitaran,” katanya kepada pemberita semasa melawat ladang nanas di Sungai Tukau pada Jumaat.

Beliau berkata defisit perdagangan makanan di Sarawak pada 2022 adalah kira-kira RM5.6 bilion, yang merupakan jumlah yang besar bagi negeri itu.

“Oleh itu, kerajaan Sarawak mahu mengecilkan jurang — yang membawa kepada Lembaga Penyatuan dan Pemulihan Tanah Sarawak untuk menghasilkan makanan haiwan daripada biojisim.

“Ini adalah usaha baru yang dilaksanakan oleh kerajaan kerana satu-satunya cara untuk mengecilkan jurang adalah dengan mencipta makanan haiwan kita sendiri menggunakan sumber yang kita ada. Inilah contoh mengapa ekonomi kitaran adalah masa depan baru,” katanya.

Ladang nanas, yang menanam varieti baharu dikenali sebagai Sarawak Gold 1 atau AC16, adalah usaha sama antara syarikat tempatan dan Persatuan Peladang Kawasan.

Turut hadir ialah ADUN Telang Usan Datuk Dennis Ngau dan Pengarah Jabatan Pertanian Sarawak Dominic Chunggat.

 

Sumber maklumat :

Borneo Post Online

Hantar blog ini kepada :