You are currently viewing Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO) Akhirnya Memutuskan Dasar Biofuel Minyak Sawit EU Satu Diskriminasi

Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO) Akhirnya Memutuskan Dasar Biofuel Minyak Sawit EU Satu Diskriminasi

- - iklan - -

KUALA LUMPUR 8/3/2024 : Selepas bertahun-tahun berjuang habis-habisan, Malaysia telah membuktikan kedudukannya dengan memenangi keputusan dan memastikan biofuel berasaskan minyak sawit dikeluarkan daripada sekatan perdagangan Kesatuan Eropah (EU).

Sebab didapati sekatan tersebut adalah diskriminasi terhadap minyak sawit, keputusan Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO) ini secara amnya sangat menguntungkan Malaysia, manakala produk lain yang serupa di pasaran EU tidak tertakluk kepada sekatan yang sama. Pakar menambah bahawa ini penting untuk melindungi pengeluar biodiesel dan ekonomi keseluruhan.

Pakar industri yang tidak dinamakan memberitahu The Business Times: “Malaysia kini boleh menjual biofuel dengan lebih meluas kepada EU tanpa sebarang bentuk diskriminasi, dan prospek pengembangan mampan bahan api penerbangan (SAF) dan permintaan bahan api hidupan marin juga akan bertambah. ” Malaysia juga akan dapat terus mempromosi dan mendidik EU tentang penggunaan biofuel berasaskan sawit .

Kini dengan pengawasan WTO, lebih mudah bagi Malaysia untuk mencabar sebarang peraturan atau sekatan EU yang tidak perlu itu, menjadikan perdagangan global lebih adil untuk semua orang, kata pakar industri.

“Pengeluar biofuel tempatan dengan selamat boleh meningkatkan pengeluaran dan menjual lebih banyak produk kepada EU, yang bermakna kita boleh menjangkakan penggunaan biofuel berasaskan sawit berkembang secara beransur-ansur,” tambahnya.

Tetapi EU dibenarkan untuk mengekalkan peraturan perubahan guna tanah tidak langsung (ILUC) dan Malaysia mungkin perlu meneruskan pengawasan untuk memastikan penerimaan penuh biofuel berasaskan sawit.

Menteri Industri Perladangan dan Komoditi Datuk Seri Johari Abdul Ghani berkata pada Persidangan dan Pameran Tinjauan Harga Minyak Sawit dan Minyak Laurel (POC2024) pada hari Rabu lalu bahawa kumpulan pakar WTO telah mengeluarkan laporan akhir pada 5 Mac dan membuat kesimpulan bahawa dasar sumber boleh diperbaharui EU yang menyekat biofuel minyak sawit itu bersifat diskriminasi. Keputusan ini menandakan keadilan untuk peniaga, syarikat dan pekerja biodiesel kami telah direalisasikan. “

Ahli perniagaan kanan Cargill Malaysia Cassendre Lau berkata peraturan dasar biofuel EU boleh memberi kesan positif kepada industri minyak sawit Malaysia, kerana Malaysia merupakan pengeluar utama minyak sawit untuk biofuel.

Sebagai pengeluar minyak sawit utama, Malaysia pada Januari 2021 meminta WTO mengadakan perundingan pertikaian dengan EU berhubung langkah yang diambil oleh EU dan negara anggotanya yang menjejaskan minyak sawit dan biofuel tanaman sawit.

“Jika EU mematuhi kewajipan WTO, anda mungkin melihat perubahan dalam dasar perdagangan, struktur tarif dan peraturan supaya sejajar dengan piawaian antarabangsa,” kata Lau .

Ini boleh membawa kepada akses pasaran yang lebih besar, amalan perdagangan yang lebih adil dan lebih banyak peluang berpotensi untuk perniagaan di EU dan global, tambahnya.

Sebaliknya, Oscar Tjakra, penganalisis kanan makanan dan perniagaan tani di Robo Resarch yang berpengkalan di Singapura berkata masih terlalu awal untuk mengulas keputusan itu kerana mereka tidak tahu sama ada EU akan merayu terhadap laporan panel WTO.

“Jika EU memutuskan untuk tidak merayu laporan panel WTO, EU perlu membuat pelarasan kepada Akta Delegasi EU, tetapi tidak perlu mengubah rangka kerja undang-undang RED II. Kami perlu melihat butiran pelarasan ini untuk menganalisis kesan keputusan ini,” katanya kepada Business Times.

Sementara itu, Johari memberitahu FMT dalam temu bual pada Khamis bahawa Malaysia telah memenangi bahagian penting dalam pertikaiannya dengan Kesatuan Eropah berhubung Arahan Sumber Boleh Diperbaharui “RED II”. Tambahnya , Putrajaya juga telah berjaya mencabar beberapa langkah yang dikekalkan oleh Perancis.

Beliau berkata panel tiga anggota memutuskan bahawa beberapa langkah yang diambil oleh EU dan Perancis adalah “tidak serasi dengan peraturan WTO”.

Beliau memberitahu portal itu bahawa sekatan seperti peruntukan “had berisiko tinggi ILUC” dan “fasa keluar” khususnya melanggar perjanjian perdagangan yang direka untuk menghalang perdagangan yang padahal tidak perlu. Panel itu juga menyatakan bahawa produk lain yang serupa di pasaran EU tidak tertakluk kepada sekatan yang sama.

“EU dan Perancis kini mesti membawa langkah mereka selaras dengan kewajipan WTO mereka,” tambahnya.

Ketua Pengarah Lembaga Minyak Sawit Malaysia Datuk Ahmad Purveez Ghulan menjawab kenyataan Johari . “Ketetapan ini menyerlahkan bahawa sekatan EU adalah tidak konsisten dengan peraturan WTO. Ia mengesahkan usaha tanpa jemu Malaysia untuk menyokong kelestarian dalam rantaian bekalan minyak sawit.

“Semakan semula dasar sumber boleh diperbaharui EU perlu memenuhi kewajipan EU dalam mematuhi peraturan WTO.” Beliau berkata suruhanjaya itu akan memantau perubahan kawal selia di EU agar sejajar dengan penemuan WTO, dan menggalakkan amalan perdagangan adil serta Mengiktiraf sumbangan Malaysia terhadap kelestarian pengeluaran minyak sawit.

 

Sumber maklumat :

Business Times

Hantar blog ini kepada :