You are currently viewing Penyakit Jelaga Menyerang Ladang Sawit Di Sabah

Penyakit Jelaga Menyerang Ladang Sawit Di Sabah

- - iklan - -


Hextar Fert Sdn. Bhd.
No. 64, Jalan Bayu Laut 4/KS09, Kota Bayuemas, 41200 Klang, Selangor Darul Ehsan, Malaysia.
Tel: +603 3003 3333
Fax: +603 3003 3336

Website: www.hextar.com

29/2/2024 Kota Kinabalu : Timbalan Menteri Perladangan dan Komoditi Malaysia Datuk Chan Foong Hin memaklumkan bahawa koya (mealybug) iaitu sejenis serangga perosak yang berpotensi membawa penyakit jelaga (sooting mold disease)  merebak di ladang kelapa sawit di Sabah khususnya di Tawau dan Lahad Datu. Penyakit jelaga ini berasal dari sejenis kulat jelaga. Kerajaan sedang mengambil langkah perlu untuk menangani penyakit yang menjejaskan pengeluaran minyak sawit Sabah.

“Penyakit ini akan menyerang daun pokok sawit dan mengganggu proses fotosintesis, seterusnya membantutkan pertumbuhan pokok dan menjejaskan kualiti hasil buah sawit,” katanya.

Berdasarkan pembentangan Applied Agricultural Resources Sdn Bhd (AAR), Chan berkata syarikat itu mendapati pengeluaran buah tandan segar (FFB) semakin berkurangan dari 2018 hingga 2023 pada kadar purata 5.61 peratus setahun di Tawau.

Beliau berkata, keadaan itu berpunca daripada penurunan mendadak dalam kadar fotosintesis.

“Hasilnya, AAR telah memulakan kerja penyelidikan dan rawatan pokok sejak 2022 untuk mengenal pasti kaedah rawatan dan penggunaan racun perosak yang sesuai.

“Selepas beberapa rawatan, wabak penyakit itu dapat dikawal dengan berkesan, dan kadar fotosintesis pokok sawit berjaya dipulihkan,” tambahnya.

Chan yang merupakan ahli parlimen Kota Kinabalu, berkata rawatan berskala penuh telah bermula bulan ini di ladang KLK Sabah menggunakan kaedah suntikan batang dan semburan bahan kimia.

“Bagaimanapun, saya difahamkan masih ramai petani kecil sawit yang tidak menyedari kesan penyakit jelaga.

“Bagi mengelak kemerosotan pengeluaran buah tandan segar dan pendapatan mereka, saya telah meminta kerjasama daripada Lembaga Minyak Sawit Malaysia untuk menilai tahap keterukan penyakit jelaga di kalangan pekebun kecil, dan menyampaikan statistik berkaitan untuk tindakan selanjutnya.

“Saya juga akan menganjurkan sesi penemuan dengan petani kecil di Sabah untuk meningkatkan kesedaran dan membantu mereka dalam menguruskan penyakit itu.”

Sumber maklumat :

New Straits Time

Hantar blog ini kepada :