You are currently viewing 3.2 Juta Hektar Hutan Semula Jadi Berisiko Ditebang

3.2 Juta Hektar Hutan Semula Jadi Berisiko Ditebang

- - iklan - -

7/3/2024 : The Sun melaporkan , Kawasan hutan semula jadi seluas 3.2 juta hektar di Malaysia yang membentuk 16% daripada baki hutan negara berisiko ditebang.

Laporan “Negeri Hutan Hujan Malaysia 2024” oleh pemerhati wilayah bebas RimbaWatch mendedahkan daripada jumlah keluasan, 2.4 juta hektar adalah dalam hutan simpan bertukar menjadi ladang kayu.

Pengasas bersama dan pengarah RimbaWatch Adam Farhan berkata jika penebangan hutan berlaku, litupan hutan Malaysia akan berkurangan kepada bawah 50% daripada keluasan tanah negara, melanggar janji kerajaan untuk mengekalkan sekurang-kurangnya ambang itu sebagai kawasan berhutan.

Beliau berkata aktiviti perladangan balak mewakili 76% daripada ancaman kepada hutan Malaysia, dengan faktor risiko lain dikaitkan dengan projek kuasa hidro, penyahwartaan hutan simpan dan ladang kelapa sawit.

“Sebelum RimbaWatch menerbitkan peta kami yang menunjukkan kawasan yang diancam oleh penebangan hutan, kami tidak mengetahui skala ancaman itu.

“Kawasan khusus seperti Bukit Lagong dekat Kuala Lumpur diandaikan selamat sehingga pendedahan kami menunjukkan rancangan untuk membahagikannya kepada 27 syarikat kuari, meliputi kira-kira 850 hektar,” kata Adam.

RimbaWatch yang menjalankan penyelidikan dan analisis mengenai isu berkaitan iklim, turut mendedahkan bahawa Sabah, Sarawak, Kelantan, Pahang adalah antara negeri yang terjejas.

Beliau berkata penebangan hutan akan menjadi penyumbang penting kepada pelepasan karbon kerana pengiraan mereka menunjukkan bahawa pembukaan 2.4 juta hektar hutan tersebut akan membebaskan 368 juta tan karbon dioksida.

Beliau menambah bahawa dengan membersihkan kawasan yang begitu besar, Malaysia akan berisiko kehilangan penyerap karbonnya dan berpotensi gagal untuk menegakkan komitmen antarabangsanya untuk mengurangkan perubahan iklim.

“Apabila kawasan ini dibersihkan, ia akan memusnahkan segala-galanya. Pada asasnya, mengalihkan hutan di kawasan orang asli untuk pembangunan bermakna memindahkan komuniti orang asli dan memusnahkan mata pencarian mereka.

“Ini mesti ditangani segera, kerana ratusan hektar tanah orang asli sedang dibersihkan setiap bulan tanpa kebenaran awal mereka, atau termaklum daripada masyarakat. Keadaan ini amat membimbangkan dan memerlukan tindakan segera.”

Adam berkata ladang kayu boleh membawa kepada isu yang lebih luas seperti banjir, tanah runtuh dan peningkatan suhu tempatan, sambil menambah bahawa pembersihan hutan semula jadi boleh menjejaskan biodiversiti dan fungsi ekologi Malaysia, yang merupakan asas kepada daya tahannya terhadap kesan perubahan iklim yang semakin teruk seperti arus haba.

“Berdasarkan kajian, penebangan hutan di Malaysia boleh meningkatkan suhu tempatan kira-kira 4.5°C.

“Kenaikan suhu ini adalah ketara, terutamanya dalam konteks perubahan iklim. Jika suhu kawasan tempatan sudah sekitar 33°C, peningkatan sebanyak 4.5°C akan menjadikan kawasan itu hampir tidak boleh didiami.”

Beliau juga berkata melindungi hutan Malaysia adalah penting bukan sahaja untuk mengekalkan biodiversiti dan mencegah bencana alam tetapi juga untuk mengawal suhu tempatan dan mengurangkan kesan perubahan iklim.

“RimbaWatch menggesa agar semua penukaran hutan simpanan kepada ladang kayu dihentikan serta-merta. Malaysia juga harus melanjutkan komitmen perlindungan hutannya dengan membangunkan strategi terikat masa untuk mengekalkan litupan hutan semula jadi.

“Ini harus termasuk mengekalkan komponen utama strategi dalam perundangan peringkat persekutuan dan negeri, seperti Akta Perubahan Iklim yang akan datang,” katanya.

 

Hantar blog ini kepada :