You are currently viewing Pesawah padi Tidak Mematuhi SOP Menyebabkan Pendapatan Berkurangan

Pesawah padi Tidak Mematuhi SOP Menyebabkan Pendapatan Berkurangan

- - iklan - -

SHAH ALAM 28/2/2024 : Dewan Undangan Negeri Selangor diberitahu punca utama pengurangan pendapatan di kawasan barat laut adalah kegagalan pesawah mematuhi prosedur operasi standard (SOP) pemeriksaan beras.

Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur dan Pertanian negeri Selangor Izham Hashim berkata kesimpulan itu dicapai selepas kajian mereka mendapati tiada isu mengenai tanah tidak subur di kawasan itu.

Selain itu, beliau berkata penanaman pelbagai jenis benih padi dalam blok tanaman yang sama menyebabkan variasi dalam tempoh matang dan masa penuaian padi.

“Pada mulanya, saya ingat tanah itu tidak subur. Bagaimanapun, selepas memprofilkan semua kawasan di barat laut Selangor, kami mendapati tiada isu berkaitan keasidan kecuali di kawasan Sabak Bernam yang mengalami masalah bekalan air kronik.

“Isu utama yang saya dapati ialah kegagalan petani mematuhi SOP penanaman padi. Kami telah mengkaji secara menyeluruh,” katanya menjawab soalan Sallehen Mukhyi (PN-Sabak) mengenai cabaran petani berhubung dengan pegawai pertanian untuk menyatakan kebimbangan mengenai hasil padi yang rendah.

Izham turut memaklumkan bahawa jentera penuaian semasa telah menyebabkan kerugian kira-kira 20 peratus dalam hasil padi dan rancangan sedang dijalankan untuk memperoleh jentera baru bagi mengurangkan kerugian sehingga 10 peratus di samping menjaga sempadan sawah.

Sementara itu, Izham berkata hasil padi Selangor meningkat sebanyak 16,853 tan metrik, dengan 88,551 tan metrik dikeluarkan tahun 2023 berbanding 71,688 tan metrik pada 2022.

“Tahun 2023, 48,703 tan beras dijual di pasaran domestik sebagai beras tempatan, mewakili 55 peratus daripada pengeluaran Selangor dan baki 38,488 tan beras digunakan sebagai anak benih untuk menampung keperluan benih padi negara,” katanya.

Menjawab soalan tambahan Mariam Abdul Rashid (PH-Meru) mengenai usaha membangunkan sawah padi baru, Izham berkata keutamaan kerajaan negeri adalah untuk meningkatkan produktiviti di kawasan semasa berbanding membuka sawah baru.
“Penanaman padi kami menjangkau lebih 19,000 hektar di kawasan barat laut, tetapi beberapa tanah telah disalahgunakan untuk tujuan lain, menjadikan kami hanya mempunyai 17,740 hektar.

“Kami telah menjalankan kajian dan memperuntukkan RM1 bilion untuk meningkatkan sistem pengairan dan membina kolam tadahan untuk sawah. Pelan ini akan dikemukakan kepada Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan,” tambahnya.

 

Sumber maklumat :

Malay Mail

Hantar blog ini kepada :