You are currently viewing Keghairahan Ke atas Durian Di China Merebak Ke Makanan Ringan, Teh Susu Dan Juga Hotpot

Keghairahan Ke atas Durian Di China Merebak Ke Makanan Ringan, Teh Susu Dan Juga Hotpot

- - iklan - -

16/6/2024 : Media melaporkan bahawa sebuah kilang di Wilayah Autonomi Guangxi Zhuang, China selatan, para pekerja berlumba-lumba masa untuk membungkus kek durian supaya makanan ringan ini mengekalkan aroma sulfur khas durian.

Kilang itu milik Guangxi Xuan Ma Food Co., Ltd., sebuah syarikat yang pakar dalam makanan ringan yang dibungkus. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, pastri yang diperbuat daripada durian Asia Tenggara telah menjadi laris.

“Kami menerima tempahan di platform e-dagang, membuat kek dan menghantarnya dalam masa sehari, supaya kek dapat mengekalkan aroma ikonik isi durian,” kata Tang Chunlong, penolong pengurus besar syarikat yang berpangkalan di Nanning, ibu kota Guangxi.

China ialah pengguna durian terkemuka di dunia. Sejak tahun lalu, keghairahan durian di negara itu menyaksikan lonjakan, didorong oleh kemasukan durian dari Vietnam dan Filipina, yang mendapat akses pasaran ke China di bawah rangka kerja Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP).

Ketika buah-buahan berduri menakluki rak kedai di seluruh China, perniagaan seperti Xuan Ma memperluas jangkauan mereka ke pasaran baru dengan membangunkan makanan ringan dan minuman baru yang diperbuat daripada durian.


Syarikat yang berpangkalan di Guangxi itu melancarkan kek berperisa durian pada 2019, dengan jualan tahunan melonjak daripada 800,000 yuan (kira-kira 110,000 dolar AS) kepada lebih 10 juta yuan sejak itu. Syarikat itu kini menggunakan isi durian bernilai kira-kira 1 juta yuan yang diimport dari Thailand setahun.

“Obsesi orang ramai terhadap durian telah berkembang ke arah pembuatan pastri dan minuman berperisa durian, yang akan meningkatkan permintaan untuk buah durian yang diimport dari negara ASEAN,” kata Tang, sambil menambah bahawa syarikat itu merancang untuk meniru kejayaan perniagaan durian dengan mencipta makanan ringan buah-buahan eksotik lain dari Asia Tenggara.

“Teh susu berperisa durian adalah produk terlaris kami,” kata Jariya Unthong, pemilik gerai jalanan Thailand yang menjual teh susu Thai di Nanning. “Pelanggan biasanya perlu beratur selama lebih setengah jam untuk mendapatkannya.”

Beberapa resipi durian yang paling berani terdapat di kedai makan. Beberapa restoran mewah di Guangxi telah melancarkan hidangan panas meramukan durian bersama sup ayam (hotpot durian sup ayam) untuk pasaran yang besar.

“Sejak kemunculannya awal tahun ini, hotpot durian ayam kami secara konsisten kekal antara tiga hidangan paling popular kami,” kata Pang Jie, pemilik restoran hotpot. “Kami lebih suka durian Monthong dari Thailand kerana rasanya yang manis dan bermentega.”
“Ramai pelanggan datang untuk mendapatkan pengalaman baru, tetapi ada juga yang akhirnya menjadi peminat setia hidangan itu,” katanya.

Data rasmi menunjukkan bahawa pada 2023, China mengimport 1.43 juta tan durian segar, dengan 929,000 tan dari Thailand dan 493,000 tan dari Vietnam.

 

Hantar blog ini kepada :