You are currently viewing Industri Durian Menikmati Kemanisan Di Depan Mata

Industri Durian Menikmati Kemanisan Di Depan Mata

- - iklan - -


Union Harvest (M) Sdn Bhd
4th Floor, Block A, Menara PKNS - PJ, 17, Jalan Yong Shook Lin, 46050 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan,.Malaysia.
Tel : +603-79572122
Fax : +603-79572630
Email : ask@unionharvest.com

Website : www.unionharvest.com

28/2/2024 : Industri durian di negara ini dijangka mengalami pertumbuhan ketara dalam pasaran global yang mencecah RM238.4 bilion menjelang 2033.

Pasaran global ini merupakan peningkatan besar daripada RM118.93 bilion yang dicatatkan pada 2023, kata Timbalan Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan Malaysia Datuk Arthur Joseph Kurup.

Meraikan ulang tahun pertama Persatuan Pengilang Durian pada Isnin, Kurup berkata industri durian Malaysia telah menjadi penyumbang penting kepada ekonomi negara.

“Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kami telah melihat pertumbuhan yang luar biasa dalam pengeluaran durian.

“Pada 2022, Malaysia mengeluarkan 455,458 tan metrik durian, dan jumlah ini dijangka meningkat kepada 505,853 tan metrik menjelang 2025.

“Selain itu, kadar pertumbuhan tahunan kompaun sebanyak 7.2% dari 2023 hingga 2033 industri durian menawarkan peluang global yang baik kepada Malaysia,” katanya.

Tambahnya, jumlah hasil yang semakin meningkat menjadi penunjuk yang jelas tentang potensi dan daya maju industri durian.

Kurup berkata dengan majoriti ladang durian yang dikhaskan untuk varieti premium seperti “Musang King”, negara kita telah mengukir pasaran nic yang ketara dalam pasaran antarabangsa.

Beliau berkata tumpuan terhadap kualiti berbanding kuantiti bergema dengan pengguna global, meningkatkan reputasi Malaysia sebagai pengeluar durian terbaik dengan sejarah yang kaya dan akar budaya yang mendalam.

Kurup berkata Malaysia berkedudukan untuk menuntut bahagian pasaran yang besar dengan varieti “Musang King” yang terkenal, dan teknologi yang berkembang pesat akan meningkatkan kewujudan pasarannya dengan ketara.

“Eksport durian Malaysia telah menunjukkan peningkatan nilai yang membanggakan, mencecah RM1.23 bilion menjelang akhir 2022, pertumbuhan sebanyak 168% berbanding 2019.

“Ini adalah isyarat jelas peningkatan permintaan global dan peningkatan Malaysia sebagai pengeksport utama durian.”

Beliau berkata mengeksport durian memberikan peluang berharga kepada Malaysia untuk menjana pendapatan dan meningkatkan sektor pertaniannya.

Kerajaan akan menetapkan protokol untuk eksport durian segar tahun ini.

Presiden Persatuan Pengilang Durian Eric Chan Yee Hong berkata penubuhan persatuan itu merupakan langkah penting ke arah merealisasikan visi kolektif menjadikan Malaysia destinasi global untuk eksport durian.

“Visi kami jelas, untuk menjadikan durian Malaysia sebagai ikon global. Matlamat bercita-cita tinggi ini bukan sekadar pernyataan niat tetapi komitmen untuk meningkatkan durian Malaysia ke tahap pengiktirafan dan penghargaan yang tiada tandingan di seluruh dunia.”

Chan berkata penubuhan persatuan itu dan menyatukan petani durian bukanlah mudah, tetapi mereka tabah.

“Kalangan ahli kami telah berkembang menjadi sekutu yang diyakini dan bersatu dalam memajukan industri.”

Tambahnya, persatuan itu mempunyai 11 ahli terdiri daripada petani durian dan pengeluar produk, yang secara kolektif menguasai lebih 75% bahagian pasaran di Malaysia.

Cabaran utama bagi industri adalah persaingan daripada pengeluar di Thailand, Vietnam, Filipina dan Indonesia, justeru mengekalkan kualiti dan harga durian adalah penting, kata Chan.

Sambutan ulang tahun pertama persatuan itu turut menyerlahkan pemeteraian Memorandum Persefahaman bagi Laluan Kargo Udara Berpiagam Durian Eksklusif Kuala Lumpur-Zhengzhou.

Chan berkata MoU itu menandakan satu perkara penting bagi persatuan itu dan menandakan era baru pertumbuhan dan peluang bagi industri durian.

 

Sumber maklumat :

The Sun

Hantar blog ini kepada :