You are currently viewing Musim Kacang Putih Mesir Bermula Tidak Lama Lagi

Musim Kacang Putih Mesir Bermula Tidak Lama Lagi

- - iklan - -


Union Harvest (M) Sdn Bhd
4th Floor, Block A, Menara PKNS - PJ, 17, Jalan Yong Shook Lin, 46050 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan,.Malaysia.
Tel : +603-79572122
Fax : +603-79572630
Email : ask@unionharvest.com

Website : www.unionharvest.com

Musim kacang putih Mesir akan bermula dalam beberapa hari sahaja. Abdelkader Alhabouny melaporkan musim yang baik di hadapan, dengan peningkatan dalam jumlah.

Alhabouny: “Tuaian pertama bermula dalam beberapa hari. Kami mengalami kebimbangan musim lalu mengenai suhu yang berlebihan, namun petani telah menyesuaikan diri serta meningkatkan keluasan kacang putih di tanah liat lama di sekitar Sungai Nil, dan bukannya tanah padang pasir yang ditebus baru-baru ini.”

Penanam itu meneruskan, “Tanah liat sesuai untuk kacang putih, dan tanha ini terletak di kawasan yang tidak banyak terjejas oleh suhu yang melampau. Ini bermakna hasil yang lebih tinggi daripada musim lepas dan kualiti yang lebih baik.” Dalam arah yang bertentangan, penanam lain telah memindahkan pengeluaran bawang dari tanah liat ke tanah padang pasir berpasir, lapor seorang penanam bawang.

 

 

Untuk memenuhi keperluan pasaran Mesir tempatan, pengguna utama kacang putih keluasan tanaman telah meningkat dengan banyak, lapor Alhabouny. Menurut anggarannya, kawasan itu telah meningkat sekurang-kurangnya 25%. Beliau menambah, “Harga kacang putih menarik kepada pengeluar. Permintaan sentiasa meningkat, baik di pasaran tempatan mahupun untuk eksport.”

Kacang putih Mesir terkenal di pasaran, dan saya dengan sukacitanya mengumumkan kualiti cemerlang tahun ini.” Tambahnya.

 

Sumber maklumat :

Fresh Plaza.com, 7/6/2024

Hantar blog ini kepada :