You are currently viewing Kemunculan Durian Hainan Merupakan Penggera Bagi Penanam Dan Pengeksport Thailand

Kemunculan Durian Hainan Merupakan Penggera Bagi Penanam Dan Pengeksport Thailand

- - iklan - -


Hextar Fert Sdn. Bhd.
No. 64, Jalan Bayu Laut 4/KS09, Kota Bayuemas, 41200 Klang, Selangor Darul Ehsan, Malaysia.
Tel: +603 3003 3333
Fax: +603 3003 3336

Website: www.hextar.com

BANGKOK: Pengeksport durian Thailand ke China diberi amaran supaya tidak leka memandangkan China telah mula menanam durian Hainan, berharga 300 baht (RM39) untuk setengah kg, dengan potensi pertumbuhan yang ketara.

Pejabat Promosi Perdagangan Thailand di Xiamen, China berkata, China mampu menghasilkan durian Hainan, yang dianggap sebagai kejayaan besar bagi industri durian China.

Pengeksport Thailand harus mencari cara untuk meningkatkan kualiti dan kesegaran durian Thai untuk mengekalkan kedudukan tinggi mereka di pasaran China dan global, pejabat itu menasihatkan.

Menurut laporan daripada Perkhidmatan Berita China, China telah menanam durian secara meluas di kawasan seperti Hainan, Sanya dan Yucai.

Durian tumbuh dengan baik, mencecah saiz bola tampar.

Kumpulan pertama dari Hainan dijangka memasuki pasaran menjelang akhir Jun.

Tahun ini, kira-kira 500 pokok telah mula mengeluarkan buah, kata laporan itu.

Durian Hainan dilaporkan telah ditanam selama empat tahun, dan tahun ini menandakan musim pertama hasil. Sebatang pokok durian berumur empat tahun boleh mengeluarkan sehingga 19 buah, setiap satu seberat sekitar 2kg.

Musim menuai durian Hainan bermula dari Jun hingga Ogos, dengan penuaian puncak dijangka pada bulan Julai.

Menurut beberapa anggaran, durian akan diusahakan di Hainan di atas 6,600 hektar tanah dalam tempoh 3-5 tahun akan datang.

Bagaimanapun, penanaman durian di pulau itu berdepan cabaran seperti kapasiti pengeluaran terhad dan cuaca tidak menentu, termasuk taufan.

Batang pokok durian yang rapuh menyukarkan untuk menahan angin kencang.

Walaupun ia telah berjaya diusahakan di wilayah Hainan, bentuk muka bumi di situ masih tidak sesuai untuk durian.

Lazimnya, durian ialah pokok buah-buahan yang besar dan saka yang tumbuh subur dalam suhu antara 25-30 darjah Celsius, menjadikannya paling sesuai untuk “iklim tropika” seperti yang terdapat di rantau Asean.

Sehingga Mei 2024, durian Hainan telah mula memasuki pasaran China kira-kira sebulan lebih awal daripada jangkaan, dengan harga jualan lebih kurang RM39 untuk 0.5 kg.

Disebabkan kawasan penanaman yang terhad di China, bekalan kekal rendah, mengekalkan harga tinggi (durian Thai runcit sekitar RM19.5 – RM22.7) untuk 0.5 kg.

“Apabila China mampu mengeluarkan durian Hainan, ia akan menandakan satu lagi pencapaian bagi industri durian China.

“Bagaimanapun, ia tidak akan memberi kesan ketara kepada import durian Thai kerana pengeluaran yang terhad.

“Walau bagaimanapun, Thailand tidak boleh leka, kerana pasaran durian Thailand mungkin menghadapi saingan daripada durian Hainan yang baru muncul, yang semakin mendapat pengiktirafan,” kata pejabat itu.

Walau bagaimanapun, berdasarkan rasa, ini nampaknya kurang membimbangkan. Rasa durian CHina dilaporkan agak lembut, dengan aroma yang samar.

Mengenai tekstur, ia hampir tidak mempunyai sebarang krim.

Isi durian kadangkala menimbulkan lebih banyak sensasi pisang yang belum masak, dan cita rasa lain juga tidak begitu menarik.

Hampir tiada rasa langsung adalah salah satu kritikan tajam, dengan fahaman sama di kalangan penggemar rasa ialah durian CHina “kering, keras dan hambar”.

Tetapi pejabat itu telah mencadangkan agar Thailand terus membangunkan durian segar berkualiti tinggi untuk mengekalkan penguasaannya di pasaran China dan global.
Walaupun durian Hainan menjadi alternatif kepada pengguna Cina, durian Thai masih boleh mengekalkan kelebihan daya saing jika mereka mengekalkan kualiti dan kepercayaan pengguna dari segi rasa dan kualiti.

Peluang untuk import durian Thailand kekal dalam permintaan di China dan seluruh dunia dengan syarat pengeluar Thailand terus menyesuaikan diri dan menambah baik mengikut keperluan pengguna.

Menurut data daripada Global Trade Atlas, China kini mengimport durian segar dari tiga negara Asia Tenggara: Thailand, Vietnam dan Filipina.

Antara Januari dan April 2024, China mengimport kuantiti tertinggi durian segar dari Thailand, berjumlah 121,398.253 tan, bernilai AS$716.69 juta, mencakupi 65.65% bahagian pasaran.

Vietnam ialah pembekal kedua terbesar, dengan 79,186.190 tan, bernilai $369.21 juta, memegang 33.82% bahagian pasaran di China.

Filipina menduduki tempat ketiga, membekalkan 1,778.123 tan, bernilai $5.807,841 juta, dengan bahagian pasaran sebanyak 0.53% dan kadar pertumbuhan $474.5 juta.

 

Sumber maklumat :

ANN, 23/6/2024

Hantar blog ini kepada :