You are currently viewing Mat Sabu: Durian Segar Malaysia Kini Dibenarkan Untuk Dieksport Ke China

Mat Sabu: Durian Segar Malaysia Kini Dibenarkan Untuk Dieksport Ke China

19/6/2024 : Malay Mail melaporkan, Malaysia kini boleh mengeksport durian segar ke China berikutan pemeteraian protokol fitosanitari baru.

Protokol itu ditandatangani oleh Menteri Pertanian dan Keselamatan Makanan Datuk Seri Mohamad Sabu dan Menteri Pentadbiran Am Kastam China Yu Jianhua.

“Pasaran eksport durian Malaysia ke China telah diperluaskan. Protokol ini akan meningkatkan industri durian tempatan dan meningkatkan nilai eksport agromakanan,” kata Mohamad Sabu dalam satu kenyataan selepas majlis memorandum persefahaman yang diadakan di Putra Perdana, Putrajaya yang disaksikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Perdana Menteri China Li Qiang .

Beliau berkata sebelum ini, Malaysia hanya boleh mengeksport durian ke China sebagai pulpa, pes dan buah-buahan keseluruhan yang sejuk beku.

“Dengan perjanjian baru ini, durian segar kini boleh memasuki pasaran China.

“Untuk rekod, dalam tempoh lima tahun dari 2018 hingga 2022, jumlah nilai eksport durian ke luar negara meningkat sebanyak 256.3 peratus iaitu peningkatan sebanyak RM822.8 juta. Pada 2022, eksport durian Malaysia ke seluruh dunia mencatatkan nilai RM1.14 bilion,” katanya.

China merupakan pasaran utama durian Malaysia, dengan nilai eksport RM887 juta pada 2022.

Mohamad Sabu berkata nilai eksport dijangka meningkat kepada RM1.8 bilion menjelang 2030.

MOU itu membenarkan pengeluar durian berdaftar dan diluluskan GACC untuk mengeksport durian segar ke China.

Pengeksport yang berminat boleh menghubungi Jabatan Pertanian (DOA) melalui e-mel di pro@doa.gov.my dan myskim@doa.gov.my .

 

Hantar blog ini kepada :