You are currently viewing Peniaga China Tidak Sabar-Sabar Menempah Durian Hoang Anh Gia Lai Dari Laos

Peniaga China Tidak Sabar-Sabar Menempah Durian Hoang Anh Gia Lai Dari Laos

- - iklan - -

Peniaga China sedang mencari untuk membeli durian daripada gergasi pertanian Vietnam yakni Hoang Anh Gia Lai tiga bulan sebelum penuaian pertama buah itu.

Durian seluas 1,200 hektar milik syarikat itu di Laos mempunyai banyak pokok berusia lima tahun, setiap satu mengeluarkan 20-30 buah antara dua hingga empat kilogram.

Kira-kira 200-300 hektar dijangka mengeluarkan buah masak pada Ogos, tetapi peniaga sudah bertanya, mulai bulan lepas, kata pengerusi syarikat itu, Doan Nguyen Duc.

“Kami masih belum menjual kerana kami menunggu harga yang lebih baik memandangkan musim menuai semakin hampir,” katanya kepada VnExpress dalam temu bual.

Beliau menjangkakan syarikat itu memperoleh pendapatan sebanyak VND200 bilion (AS$7.9 juta) daripada 2,000 tan durian tahun ini dan mungkin VND1 trilion (AS$39.5 juta) tahun depan.

Syarikat Hoang Anh Gia Lai telah mengupah 10 pakar durian dari Thailand sebagai perunding, dan mereka akan melawat setiap tahun untuk memastikan kualiti.

Duc berkata pasaran durian China bersedia untuk menjadi lebih kompetitif dengan Malaysia berjaya merundingkan perjanjian untuk mengeksport durian segar ke China.

Namun, terdapat potensi untuk dieksport ke pasaran lain seperti AS, India dan Jepun, katanya.

Di Vietnam, syarikatnya mempunyai 60 hektar durian yang akan berbuah untuk tahun kedua.

Ia melihat pendapatan VND7.7 trilion (US$302 juta) tahun ini, meningkat 20.3% daripada tahun lepas, terutamanya daripada durian, pisang dan daging khinzir.

 

Sumber maklumat :

VnExpress International, 26/6/2024

Hantar blog ini kepada :