You are currently viewing Malaysia Tidak Sepatutnya Memfailkan Aduan Terhadap Klasifikasi Biofuel Kesatuan Eropah

Malaysia Tidak Sepatutnya Memfailkan Aduan Terhadap Klasifikasi Biofuel Kesatuan Eropah

- - iklan - -

21/3/2024 : Menteri Perladangan dan Komoditi Malaysia Johari Ghani berkata Malaysia tidak sepatutnya memfailkan aduan terhadap keengganan Kesatuan Eropah (EU) untuk mengklasifikasikan biofuel minyak sawit sebagai sumber boleh diperbaharui kerana Indonesia telah memfailkan aduan tersebut sebelum itu.

Johari berkata Indonesia mengemukakan aduannya 13 bulan lebih awal daripada Malaysia, tetapi kemudian menggantung kesnya dan meninggalkan Malaysia sebagai pengadu tunggal.

“Keputusan Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO) hari ini tidak mempunyai pemenang yang nyata. Sepuluh memihak kepada EU dan 10 memihak kepada Malaysia,” katanya di Dewan Rakyat hari ini.

“Bagaimanapun, ramai orang di luar sana mungkin tidak memahami sepenuhnya isu ini, menimbulkan tanggapan bahawa minyak sawit Malaysia lebih inferior daripada Indonesia.”

Johari berkata Malaysia sepatutnya menyokong aduan Indonesia dan memberikan bantuan, memandangkan peranan penting Indonesia dalam industri biodiesel.

“Indonesia adalah salah satu pengeluar bahan biofuel utama dunia, dengan minyak sawit metil ester (PME) menjadi komponen biofuel utama di sana,” katanya.

“Pada 2023, dianggarkan 25.2% atau 12.2 juta tan metrik pengeluaran minyak sawit mentah Indonesia telah diproses untuk menghasilkan PME, berbanding 1.4 juta tan metrik Malaysia, dengan hanya 134,000 tan metrik digunakan untuk biofuel.”

Johari menjawab Teresa Kok (PH-Seputeh) sama ada keputusan WTO menolak rayuan Malaysia terhadap peraturan EU mengenai biofuel berasaskan minyak sawit masih akan membenarkan blok itu menguatkuasakan Akta Perwakilan, dan sama ada Malaysia memiliki kepakaran untuk mengubah dasar EU.

Di bawah Akta Perwakilan di bawah EU RED II, minyak sawit dikategorikan sebagai mempunyai perubahan guna tanah tidak langsung (ILUC) yang tinggi dan akan diharamkan sebagai sumber biofuel, dengan penghapusan berperingkat sepenuhnya menjelang 2030 jika kadar ILUC kekal tinggi.

Awal bulan ini, dilaporkan bahawa aduan Malaysia terhadap keengganan EU untuk mengklasifikasikan biofuel minyak sawit sebagai sumber boleh diperbaharui “sebahagian besarnya gagal”.

Bagaimanapun, FMT melaporkan Johari sebagai berkata bahawa Malaysia masih memenangi beberapa “elemen penting” dalam pertikaiannya.

Di Dewan Rakyat, Johari berkata larangan itu tidak mempunyai ketelusan dan kredibiliti saintifik, dan melanggar prinsip perdagangan bebas di bawah WTO.

Beliau juga berkata penglibatan proaktif dan awal diperlukan untuk memastikan penerimaan antarabangsa produk minyak sawit tempatan dengan pensijilan Minyak Sawit Lestari Malaysia (MSPO).

Pada masa ini, pengeksport minyak sawit memiliki dua pensijilan, iaitu MSPO dan RSPO. Walaupun RSPO menikmati pengiktirafan antarabangsa, pengiktirafan MSPO pula berbeza antara negara.

“Saya percaya piawaian kami lebih baik daripada RSPO kerana ia merangkumi spektrum semua ladang kami, termasuk pekebun kecil, bukan hanya ladang besar,” kata Johari ketika menjawab Bakri Jamaluddin (PN-Tangga Batu) tentang bagaimana MPSO dan RSPO boleh membantu menangani boikot dari Eropah.

 

Sumber maklumat :

FMT

 

Hantar blog ini kepada :