You are currently viewing Delegasi UK Belajar Tentang Amalan Mampan Dalam Sektor Minyak Sawit Malaysia

Delegasi UK Belajar Tentang Amalan Mampan Dalam Sektor Minyak Sawit Malaysia

  • Post category:Artikel

3/7/2024 : Laporan The Star menyatakan Majlis Minyak Sawit Malaysia (MPOC) menganjurkan delegasi dari United Kingdom untuk mempamerkan amalan mampan industri dan sumbangan sosio-ekonomi.

Bertujuan untuk mempromosikan penggunaan piawaian Minyak Sawit Mampan Malaysia (MSPO), majlis itu bekerjasama dengan perusahaan sosial Wild Asia yang berpangkalan di Kuala Lumpur untuk menganjurkan lawatan ke tiga ladang pekebun kecil dan Kilang Minyak Genting TrusHidup di Sandakan, Sabah.

Bagi mempamerkan komitmen Malaysia terhadap pemuliharaan hidupan liar, delegasi telah dibawa ke Pusat Pemulihan Orang Utan Sepilok di Sandakan dan Santuari Gajah Borneo di Kinabatangan.

Selain itu, pengunjung juga melawat Pusat Pengalaman Minyak Sawit SD Guthrie (POEC) di Pulau Carey dan ladang pekebun kecil Felda di Sungai Tengi Selatan, Kuala Kubu Baru.

Lawatan kedua-dua lokasi Selangor ini bertujuan untuk memberi pemandangan kepada pengunjung kedua-dua operasi kelapa sawit secara besar-besaran dan pekebun kecil.

Lawatan ini diakhiri dengan sesi dialog yang dianjurkan oleh MPOC pada hari terakhir.
Perbincangan seterusnya antara delegasi UK dan pihak berkepentingan minyak sawit tempatan tertumpu pada piawaian MSPO.

Ketua Pegawai Eksekutif MPOC Belvinder Sron menegaskan bahawa UK adalah pasaran yang sangat menjanjikan yang mana minyak sawit adalah antara minyak dan lemak yang paling banyak digunakan.

Pada 2023, UK mengimport 381,000 tan minyak sawit, dengan Malaysia menyumbang 5% daripada import ini.

Tarif ke atas import minyak sawit Malaysia ke UK akan dihapuskan sebaik sahaja perjanjian 2023 UK untuk menyertai Perjanjian Komprehensif dan Progresif untuk Perkongsian Trans-Pasifik (CPTPP) berkuat kuasa akhir tahun ini.

Langkah ini ditetapkan untuk memberi manfaat kepada industri dan pengguna UK.

“Bagi Malaysia, kami melihat UK sebagai rakan kongsi yang membina dalam kemampanan,” kata Belvinder.

“Kami bersemangat untuk menambah baik amalan kelestarian berkaitan penebangan hutan, kebolehkesanan, perubahan iklim dan hak asasi manusia melalui ciri MSPO 2.0.

“MPOC akan terus memberi perkhidmatan kepada industri minyak sawit Malaysia dengan lebih banyak program sedemikian dalam pasaran bernilai tinggi,” tambahnya.

Program itu menekankan usaha Malaysia untuk sejajar dengan Matlamat Pembangunan Lestari PBB.

 

Hantar blog ini kepada :